Vakációs jegyekkel pörgetnék fel a belső turizmust

Az alkalmazottaknak adott vakációs jegyekkel lehetne felpörgetni a belső turizmust, ezért hibás Cioloș-kormány döntése, hogy jövőre a közalkalmazottak nem kaphatnak ilyen juttatást, fejtette ki sajtótájékoztatón Herman Rosner.

A sepsiszentgyörgyi turisztikai vállalkozó, az Utazási Irodák Országos Szövetségének (ANAT) vezetőtanácsi tagja arra szólította fel a parlamenti képviselőket, tegyenek meg mindent, hogy a kormány oldja fel a közalkalmazottakra vonatkozó tiltást, amely miatt 1,3 millió potenciális turistától fosztja meg a hazai idegenforgalmat. Azt szeretnék, ha a közszférában a vakációs prémiumokat kizárólag csak az országban felhasználható vakációs jegyek formájában adhassák ki.  

Herman Rosner szerint a vakációs jegyek rendszerét 67 éve találták ki Svájcban, azóta több országban töretlen a népszerűsége. Magyarországon például a belső turizmus közel 30 százalékát valósítják meg vakációs jegyekkel, ami évente 46 milliárd forintnyi forgalmat generál, magyarázta a sepsiszentgyörgyi turisztikai vállalkozó, aki szerint téves az az álláspont, hogy a vakációs jegyek pénz visznek el a költségvetésből, ellenkezőleg a belső turizmus fejlődése révén többletbevételt generálna.

Herman Rosner számítása szerint a következő 2 évben 400 millió lejes pluszbevételt jelentene a gazdaságnak, ha valóban beindulna a vakációs jegyek rendszere. A vakációs jegyek az ebédjegyekhez hasonló rendszerben működnek, de miközben az ebédjegyekkel vásárolt termékek 80 százaléka importból származik, addig a vakációs jegyek révén elérhető termékek és szolgáltatások hazaiak.

Törvény szerint vakációs jegyet magáncégek és önkormányzati tulajdonban lévő, és önfenntartó cégek adhatják alkalmazottaiknak. Egy alkalmazott legtöbb 6300 lej értékű vakációs jegyet kaphat, amelyet kizárólag hazai kirándulásra költhet el. A cégek számára a vakációs jegy előnye abban rejlik, hogy mindössze 16 százalékos adót kell fizessenek erre az összegre, ami mintegy 43 százalékos megtakarítást jelent, hiszen Romániában nagyon nagy a fizetésre kirótt adóteher, mutatott rá Herman Rosner. A turisztikai szakember szerint Romániában elenyésző a külföldi turisták száma, ezért először a belső turizmust kellene fellendíteni, hogy a turisztikai vállalkozóknak legyen pénze a fejlesztésekre.    

A turisztikai jegyek használata fellendítené a belső turizmust és a gazdaságot, visszaszorítaná az adócsalást és ezzel a nem lojális konkurenciát, a gyógyturizmus térhódításával csökkenne a gyógyszerfogyasztás és a betegszabadságok száma. A hazai turizmus mintegy 40 százaléka feketén működik, a vakációs jegyekkel ki lehetne fehéríteni, hiszen azokat csak hivatalosan lehet beváltani, véli Herman Rosner.

Címlapi illusztrációnk forrása: bizwiz.ro

Kimaradt?