Sokkal kevesebb VW-autót érint a szén-dioxid-kibocsátási ügy

Lélegzetvételnyi időt nyert a masszív csalási botrányba keveredett Volkswagen német autógyár, amely szerdán bejelentette, hogy az eredetileg becsült 800 ezernél jóval kevesebbet, csak nagyjából 36 ezer járművét érintheti a szén-dioxid-kibocsátási ügy. 

A Volkswagen (VW) közölte: a belső vizsgálatok során megállapították, hogy szinte minden modell esetében helyesen határozták meg a szén-dioxid-kibocsátás és így a fogyasztás szintjét is, a műszaki leírásban szereplő adatok hűen tükrözik a valóságot. 

A wolfsburgi székhelyű konszern november 3-án jelentette be, hogy a dízelbotrány miatt indított belső vizsgálat során szabálytalanságot tártak fel a szén-dioxid-kibocsátás mértékének meghatározására irányuló eljárásban, amelynek révén bizonyos modellek esetében a valóságosnál alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékeket rögzítettek. Akkor azt közölték, hogy a szabálytalanság nagyjából 800 ezer kocsit érinthet, és kétmilliárd euró nagyságú „gazdasági kockázatot” jelenthet a cégnek. 

Szerdán kiadott közleményében azonban a Volkswagen leszögezte, hogy a belső ellenőrzések és a befejezett mérések nem igazolták a tömeges szabálytalanság gyanúját.

A Volkswagen mindössze kilenc modelljénél mutattak ki enyhe eltérést, ezek a modellek az éves eladás 0,5 százalékát teszik ki. Ezeket a modelleket egy független vizsgálat során újra ellenőrzik, hogy megállapítsák, valóban eltér-e vagy sem néhány grammal a szén-dioxid-kibocsátás kilométerenkénti értéke a valóságban a prospektusokban feltüntetett szinthez képest.

A szén-dioxid-kibocsátási ügy nem egyenlő azzal a dízelbotránnyal, mint ami az egész VW-konszern vesszőfutását elindította szeptemberben, ott továbbra is súlyos költségei merülhetnek fel a cégnek. A dízelbotrány néven elhíresült ügy ugyanis 11 millió autót érinthet, a költségek pedig akár a 30 milliárd eurót is elérhetik majd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?