Jövőre sem kapnak ebédjegyet a közalkalmazottak

A közalkalmazottak a jövő évben sem kaphatnak étkezési utalványt és üdülési csekket, nem fizetik ki a túlóráikat és nem jár nekik a nyugdíjazásukkor biztosított egyszeri juttatás sem – derül ki a 2016-os költségvetés tervezetéből.

A pénzügyminisztérium indoklása szerint a deficit elszabadulását előzik meg az intézkedéssel. Szintén az államháztartási hiány féken tartását szolgálná az uniós alapok abszorpciós rátájának és az adóbehajtás hatékonyságának a növelése, az adócsalás csökkentése és a közpénzek átláthatóbb elköltése – olvasható a dokumentumban.

A költségvetés tervezete szerint jövőre a bérek kifizetésére fordított összeg jövőre nem haladhatja meg a bruttó nemzeti termék (GDP) 7,7 százalékát, 2017-ben pedig ezt az arány 7,4 százalékra kell csökkenteni. A GDP-arányos deficitet jövőre 2,8, 2017-re 2,77 százalékosra tervezik.

Mint ismert, a közalkalmazottak bére december elsejétől egységesen tíz százakkal nőtt. Az egészségügyi alkalmazottak fizetését 25 százalékkal, a pedagógusokét 15 százalékkal emelték meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?