Jövő évre 2,9 százalékos államháztartási hiányt tervez a Cioloș-kormány

Jövő évre a kormány 2,9  százalékos államháztartási hiányt tervez - közölte csütörtökön Anca Dragu pénzügyminiszter.

A tárcavezető elmondta, hogy ez a hiány magában foglalja a november elején távozott szociáldemokrata Victor Ponta kormánya által tervezett adócsökkentéseket és béremeléseket egyaránt.

Mint ismert, január 1-jétől 24 százalékról 20 százalékra csökken az általános áfakulcs, az osztalékadó 5 százalékra mérséklődik a jelenlegi 16 százalékról. Emellett a közalkalmazottak bére 10 százalékkal nő, míg az oktatásban dolgozóké 25 százalékkal emelkedik, miután októbertől az egészségügyben dolgozók már kaptak 25 százalékos jövedelem-kiegészítést

A tárcavezető közölte, hogy a büdzsétervezetet december 10-ig véglegesíti a kormány és terjeszti a parlament elé.

Ponta november eleji lemondása után nem volt világos, hogy a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány az előző kabinet által előkészített költségvetés-tervezetet fogja a parlament elé terjeszteni, vagy gyökeresen módosított változatot. Dragu leszögezte, hogy nagy vonalakban ugyanazokat a sarokszámokat tartalmazza majd a Ciolos-kormány büdzsétervezete is. A kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 0,5 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számol 2016-ra.

Az idei első tíz hónapot az államháztartás GDP-arányosan 1,28 százalék többlettel zárta. Dragu elmondta: a többlet elsősorban amiatt van, hogy a minisztériumok és az állami intézmények csak mintegy felét költötték el a közberuházásokra szánt pénznek. Közölte, hogy a jövő évi költségvetés-tervezetben 37,7 milliárd lejt terveznek beruházásokra fordítani az idei 33 milliárd lej helyett, és reményét fejezte ki, hogy 2016-ban hatékonyabbak lesznek a pénz elköltésében.

Románia a 3 százalékos államháztartási hiánnyal várhatóan megszegi az Európai Unió által követelt és Bukarest által elfogadott 1 százalékos strukturális deficitet. Dacian Ciolos azonban a hét elején kijelentette: Romániának van elég érve, hogy megindokolja a 2,9 százalékos államháztartási hiányt.

Kapcsolódók

Kimaradt?