Elzárták a gázcsapot az oroszok

Romániai idő szerint szerda délelőtt 11 órától az orosz Gazprom nem szállít több gázt Ukrajnának – jelentette be a cég.

A csapot azért zárták el, mert az ukrán fél csak előre fizetés fejében kap gázt, az eddigi kifizetésekért járó mennyiséget az oroszok már leszállították, több pénz pedig nem érkezett Ukrajnából.

Ukrajna elkezdte használni a tartalékait, de a tározói nincsenek megfelelő mértékben feltöltve. A csap elzárása komoly veszélyt jelent a tranzitforgalomra is, többek között a Magyarországra érkező szállításokra is.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az ukránok elkezdik megcsapolni a tranzitra szánt szállításokat, amire az orosz válasz a tranzitvezeték elzárása lehet. 

Alexej Miller, a Gazprom igazgatója emlékeztetett, hogy a Nyugat-Európának szánt gáz 15 százalékát szállítják Ukrajnán keresztül.

Az Európába irányuló orosz gáztranzit 40 százaléka Ukrajnán halad keresztül, és az ukránok korábban már bizonyították, hogy ha a saját szükségük úgy diktálja, e gázvezetékeket akár drámai mértékben meg is csapolják. Hat évvel ezelőtt, 2009-ben ez okozott elég nagy krízist számos európai országban, a helyzet azonban azóta sokban változott.

A Gazprom lépése alig pár nappal azután jött, hogy Moszkva és Kijev között ismét elmérgesedett a viszony a Krím-félsziget miatt. A tavaly orosz kézre került terület áramellátása megszűnt azt követően, hogy ukrán nacionalisták felrobbantottak két, a Krím-félszigetet ellátó vezeték tartóoszlopát. Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy szándékosan késlekedik helyreállítani az áramellátást. Ráadásul az ukrán kormány hétfőn úgy döntött, hogy megtiltja az ukrán területekről a félszigetre irányuló áruszállítást.

Ukrajna: beszerezzük mástól

Andrij Koboljev, az ukrán Naftohaz energiaipari vállalat vezérigazgatója hétfőn kijelentette, hogy Ukrajna európai partnerektől is be tudja szerezni a szükséges földgázt télen, ha Oroszország elzárja a gázcsapokat. Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy nem látja szükségesnek orosz földgáz importját ebben a negyedévben. Szerinte Ukrajna gáztartalékainak szintje megfelelő, emellett arra számít, hogy jövőre csökken az orosz földgáz ára. 

A Gazprom október 12-én újította fel ukrajnai gázimportját, köszönhetően a téli gázszállításról szóló megállapodás megkötésének. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?