Oroszország ingyen gázt szállítana az ukrajnai szakadár területekre

Oroszország készen áll ingyen gázt szállítani az ukrajnai szakadár területekre - jelentette be kedden Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök moszkvai sajtótájékoztatóján.

A kormányfő szerint az ukrán hatalom nem változtatott korábbi döntésén, és a szakadárok által elfoglalt lakott területeken nincsen gázellátás. "Szeretném, hogy az energetikai minisztérium és Gazprom javaslatot tegyen a szükséget szenvedő területek ellátására segély formájában" - mondta. 

Medvegyev azt állította, hogy a Donyec-medence teljes lakossága éhezik, az ukrán hadseregtől előző nap elfoglalt Debalcevét is beleértve.

Medvegyev sajtótájékoztatóját az önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" "népi tanácsának" elnöke, Andrej Purgin bejelentése előzte meg, miszerint a kijevi hatalom február 16-án felfüggesztette a gázszállítást a térségbe, és ezért az orosz gázra tértek át. A "luhanszki népköztársaságnak" csütörtök estig tartanak a készletei - áll Purgin közleményében. 

Mindeközben szerdán Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter bejelentette, hogy áprilistól drágul az Oroszországból Ukrajnába szállított gáz ára, amit csütörtökön ukrán kollégája, Vlagyimir Gyemcsusin is megerősített.

Kimaradt?