Az IMF-nek fenntartásai vannak az újabb megállapodással kapcsolatban

A Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) komoly fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy Románia teljesíti-e a feltételeket ahhoz, hogy a washingtoni pénzintézet rugalmas hitelt biztosítson Bukarestnek - derült ki az elnöki hivatal keddi közleményéből.

Klaus Iohannis elnök kedden fogadta hivatalában az IMF bukaresti küldöttségét. A megbeszélés napirendjén a szeptemberben le nem zárt, kétéves hitelmegállapodás, a Románia által vállalt, de nem teljesített kötelezettségek, és egy esetleges újabb hitelszerződés megkötése szerepelt.

Az Andrea Schaechter által vezetett IMF-delegáció a múlt kedd óta tartózkodik Romániában. A Iohannisszal folytatott megbeszélésen az elnöki hivatal közleménye szerint az IMF ismertette álláspontját a szeptemberben lejárt elővigyázatossági típusú hitelszerződésről, és aggodalmát fejezte ki, hogy a kormány kellően elkötelezett-e amellett, hogy végigvigye a vállalt szerkezeti reformokat.

A dokumentum szerint Iohannis kifejtette, a makrogazdasági stabilitás sérülékennyé válhat akkor, ha nem lesz hitelmegállapodás.

A megbeszélésen a felek megerősítették annak fontosságát, hogy Románia hozza be a lemaradásokat a szerkezeti reformok terén, főleg az energia és a szállítási állami vállalatok hatékonyságát illetően. A felek szerint a szerkezeti reformok elodázása közép- és hosszútávon komoly akadályt jelent a gazdaság sikeressége útjában.

A jövő évi költségvetésről elmondták, hogy Romániának folytatnia kell az elővigyázatos gazdaságpolitikát, majd rövid távon a nemzetközileg javallott államháztartási hiány betartását jelölték meg legfontosabb feladatként - olvasható a közleményben.

A kormány októbertől 25 százalékkal növelte az egészségügyben dolgozók bérét. Az oktatásban dolgozóké decembertől várhatóan további 15 százalékkal emelkedik az idén már megadott 10 százalék mellett, és a kormány a közszféra többi ágazataiban is emelni akarja a kereseteket. Közben január 1-től 24 százalékról 20 százalékra fog csökkenni az áfa.

A kormány szükségesnek nevezte, hogy egy újabb, sorozatban a negyedik megállapodást is megkösse az IMF-el egy rugalmas hitel vagy elővigyázatossági hitelszerződés formájában.

Kapcsolódók

Kimaradt?