Lassuló világgazdasági fejlődést jósol az IMF

A világgazdasági kilátások soros frissítése szerint 3,1 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel számol a Nemzetközi Valutaalap (IMF), ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb tavalyinál és 0,4 százalékponttal marad el az áprilisi becsléstől.

Jövőre a globális gazdaság 3,6 százalékkal nőhet, ami 0,2 százalékponttal szerényebb az áprilisban vártnál. Az elemzés szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a növekedés, a feltörekvő országokban pedig öt éve folyamatosan lassul. A fejlett országokat a globális kereslet visszaesése, a feltörekvő országokat a kínai "kemény leszállás" veszélyezteti.

A feltörekvő országoknak meg kell küzdeniük a lassuló növekedés és a keresletélénkítés között feszülő ellentmondással miközben egyre nehezebb feltételek között igyekeznek csökkenteni külső sérülékenységüket.

A fejlett országok körében az idei növekedést az áprilisba becsült 2,4 százalékról 2 százalékra, a feltörekvőknél 4,3 százalékról 4 százalékra rontotta az IMF.

Az euróövezetben az IMF idén 1,5, jövőre 1,6 százalékos gazdaságnövekedést vár, ugyanúgy, ahogy áprilisban. A térség gazdasága tavaly 0,9 százalékkal erősödött. Az Európai Unió idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését 1,8 százalékról 1,9 százalékra javította mostani jelentésében a szervezet,amely jövőre az áprilisi becsléshez hasonlóan 1,9 százalékos gazdasági növekedést vár.

Románia, Magyarország: fel

A Valutaalap szerint Romániában várhatóan 3,4 százalékkal nő a gazdaság a tavalyi évhez képest. Korábban 2,7 százalékos növekedésre számítottak.

Magyarország esetén az idei növekedés mértékét 3 százalékra változtatta az IMF az áprilisban várt 2,7 százalékról, a jövő évi gazdaságnövekedési kilátást 2,3 százalékról 2,5 százalékra emelte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?