Dollármilliárdokat utalnak haza a külföldön munkát vállaló romániaiak

Dollármilliárdokban mérhető az az összeg, amit a külföldön munkát vállaló romániaiak évente hazaküldenek.

Egyetlen év alatt több mint három milliárd dollárt küldenek haza évente a külföldön dolgozó román vendégmunkások. A világbank adatai szerint tavaly Romániába egymilliárd dollárt utaltak Olaszországból, 792 millió dollárt Spanyolországból, 451 milliót Németországból. Izraelből és Nagy Britanniából egyenként 104 millió dollár érkezett haza, Kanadából 98, Ausztriából 76, Franciaországból pedig 58 millió dollár érkezett Romániába a múlt évben.

A tavalyi összesen 3,43 milliárd dollár mellett 2013-ban még többet, összesen 3,6 milliárdot utaltak külföldről Romániába – közölte a világbank adataira hivatkozva Radu Pojoga, a MoneyGram regionális igazgatója, a vállalkozás egy bukaresti fiókjának megnyitóján. Mint elmondta: a legtöbb átutalást az ünnepek környékén, főleg húsvétban és karácsonyban kezdeményezik.

Pojoga ugyanakkor közölte: csökkenőben Spanyolország, Olaszország vagy Görögország kedveltsége a külföldön munkát vállaló romániaiak között. A hazai munkavállalók egyre nagyobb arányban fordulnak az észak-európai országokat felé, mint Norvégia, Svédország vagy Nagy-Britannia. Nem szűnt meg ellenben Németország vezető szerepe a kedveltségi listán - mondta. Hozzátette: ennek vélhetően az az oka, hogy az eddig kedvelt országokban már nem lehet olyan jól keresni, mint ezidáig. „A képlet világos: a munkavállaló oda megy dolgozni, ahol többet kereshet” – mondta a MoneyGram regionális igazgatója.

Külföldön egyébként megközelítőleg 3,5 millió román állampolgár vállal munkát.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?