Jövőre drágul a kötelező gépjármű-biztosítás

Akár tizenöt százalékkal emelkedhet a kötelező gépjármű-biztosítás díja 2016-ban, egyrészt az Astra biztosító csődje, másrészt a változó európai uniós szabályozások miatt.

A biztosítótársaságok képviselői szerint az drágulás két vagy három lépésben történhet meg, és 10-15 százalékos áremelkedésre lehet számítani. A capital.ro írása szerint egy 2008-as, 1400 köbcentis motorú jármű féléves biztosítási díja a jelenlegi 200 lejről 230 lejre nőhet.

Az új uniós szabályozások célja a csalások számának csökkentése, ez azonban – írja az automarket.ro – nem a kártérítésekkel kapcsolatos visszaélésekre, hanem a regisztrációkra vonatkozik.

E szerint a csalások kizárása érdekében ezentúl a biztosítók hozzáférhetnek a gépkocsi-nyilvántartó hivatal (RAR) adatbázisához, így tájékozódhatnak a jármű engedélyezett maximális tömegéről és motorjának teljesítményéről.

Mint azt augusztus végén megírtuk, az Astra biztosítótársaságot fizetésképtelenné nyilvánította az összevont pénzügyi felügyelet, megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést. A több mint hárommillió ügyféllel rendelkező, akkor még piacvezető Astra élére tavaly februárban rendelt ki felügyeleti biztost az ASF, amely 490 millió lejes tőkeemelést rendelt el.

Az automarket.ro honlapján RCA-kalkulátorral számíthatjuk ki, milyen árakra számíthatunk.

Az árak évek óta következetesen növekszenek: az utóbbi időben egyetlen ellenpélda volt erre, 2015 februárja, amikor több biztosítócég is felülvizsgálta néhány kategóriáját, mint például a fiatal sofőrökét, akik jelentősen többet fizettek másoknál. A cégek képviselői a magas kártérítéseket hibáztatják, amelyeket nem tudnak fedezni az RCA bevételeiből.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?