Amerikai cég vásárolná meg az Astra biztosítót

Az amerikai Liberty Mutual Insurance társaság vásárolná meg a magyarországi leányvállalattal is rendelkező román Astra biztosítót - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel.

Az egy ideje pénzügyi gondokkal küzdő Astra biztosító többségi részvénycsomagjának reménybeli vásárlója 2011-ben a harmadik legnagyobb biztosítótársaság volt az USA-ban, míg az Egyesült Államok első száz vállalkozása közül a nyolcvannegyedik. Az érdeklődő fél állítólag már megkezdte a tárgyalásokat a Pénzügyi Felügyeleti Hatósággal (ASF) is.

Az economica.net arról is beszámolt, hogy két másik befektető, az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is érdeklődik az Astra részvényei iránt. A két pénzintézet a Transilvania Banknak és a Bancpostnak is kisebbségi tulajdonosa.

Az Astra biztosítótársaságot az idén mintegy 490 millió lejes tőkeemelésre kötelezte a KPMG felügyeleti biztosa, a pénzügyi átszervezési akció áprilisban kezdődött. Az indoklás szerint a tőkeemelésre azért volt szükség, mert a több mint 3 millió ügyféllel rendelkező, piacvezető társaság nem lenne képes fedezni a tömeges kárigényeket egy rendkívüli esemény bekövetkezte esetén. A hírportálnak nyilatkozó források szerint az átszervezés legkésőbb jövő év áprilisában véget ér.

Kimaradt?