Csökkent a fiatalok kötelező gépjármű-biztosítása

A Pénzügy-felügyeleti Hatóság (ASF) közleménye szerint a tíz hazai biztosítótársaságból öt pozitívan reagált a fiatalok problémájára, és csökkentette a kötelező gépjármű-biztosításuk árát – számolt be Balázs Botond, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökségi tagja, a Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt! figyelemfelkeltő kampány és határozat  kidolgozója.

Közlése szerint az Allianz-Ţiriac, az Astra, a City Insurance, az Euroins és a Generali már bejelentették, hogy a fiatalok biztosítását a többségi kategóriához viszonyított eddigi ötszörös árhoz képest a közel két és félszeresére csökkenti. Az ASF határozata szerint egy évre előre és egységesen kell meghatározni a biztosítási díjakat a különböző kockázati kategóriákban, az általánosan elfogadott számítási képlet alapján.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet tavaly december 10-én Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt! szlogennel indított figyelemfelkeltő kampányt azzal a céllal, hogy választ adjon a fiatalok igényeire, és javaslatot dolgozzon ki a kötelező biztosítás árának csökkentésére.

A MIÉRT a kampány indításakor határozatát eljuttatta a kormányhoz, az államfőhöz, a parlamenthez, a Pénzügy-felügyeleti Hatósághoz, az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz és a Versenytanácshoz. Ezt követően, január 12-én az ASF bejelentette: újragondolják a fiatalokat érintő kötelező autóbiztosítási rendszert, és február végéig elfogadható megoldást próbálnak kidolgozni a fiatal gépjárművezetők számára.

A gépjárművek kötelező biztosítási árának csökkentése és stabilizálása érdekében a következőket kérte a Magyar Ifjúsági Értekezlet 2014. decemberi határozatában:
•          a kockázati osztályokba sorolás szabályainak világos és átlátható meghatározását annak érdekében, hogy minden sofőr azonnal értesülhessen az őt érintő besorolásról;
•          a biztosítási díj megállapításában azok a kritériumok legyenek meghatározóak, hogy volt-e az illetőnek balesete vagy sem, és büntették-e már meg vagy sem, valamint csökkentsék a korhoz kötött megkülönböztető előírásokat;
•          szükséges elemezni a kötelező járműbiztosítási árak felső határának rögzítési lehetőségét is, hogy elérhető és kifizethető legyen az a fiatalok számára is.

Kapcsolódók

Kimaradt?