Az ortodox egyház kész arra, hogy bevétele megadóztatásáról tárgyaljon

Az ortodox egyház (BOR) kész arra, hogy bevételük megadóztatásáról tárgyaljanak, viszont ezt feltételhez kötik: csak akkor, ha visszaszolgáltatják az egyháznak azokat az ingatlanokat, amelyeket az állam kisajátított - olvasható a BOR közleményében.

Amennyiben bizonyos elkobzott ingatlanokat az állam nem tudja visszaszolgáltatni, kártérítést várnak. Emlékeztetnek, hogy az ortodox egyház csupán az ingatlanok kis részét kapta eddig vissza.

A közlemény szerint a román patriarchátus beszámolt már arról, hogy az egyházi ingatlanokból származó jövedelmeket fizetésekre, kultikus helyek, épületek fenntartására fordítják, és olyan szociális, oktatási és kulturális programokra, amelyeket nemcsak a haza közösségek, hanem a határon túli románoknak is szerveznek.

A BOR közlése szerint a patriarchátus például 87 millió lejt költött tavaly közel 800 olyan intézményre és programra, amely oktatási és szociális célokat szolgál (például orvosi rendelőkre, öregotthonokra, hátrányos helyzetűek lakhatására).

Múlt héten Eugen Teodorovici pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy bizonyos kultikus tárgyak (például gyertyák) eladásából származó jövedelem megadóztatása már szóba került, az egyházhoz befolyó jövedelmek megadóztatásáról szóló tárgyalások pedig év végéig elkezdődhetnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?