Karóval döfik át a halottak szívét Dolj megyében

Dolj megye két településén karóval döfik át a halottak szívét, mielőtt eltemetik őket - tájékoztat az Adevărul. Amărştii de Jos és Daneţi falu lakói így akarják megakadályozni, hogy a halott kísértse a hozzátartozókat.

A falusiak szerint azok a személyek változnak kísértetté, akiket nem kereszteltek meg, kék szeműek, és a legtöbb rosszat tették életükben. Ezek a halottak az életben lévő rokonokat kísértik.

Daneţi település lakói egy konkrét történetről is beszámoltak: egy kilenc évvel ezelőtt elhunyt férfi rövid idővel a temetés után megbetegítette a feleségét, az özvegy pedig akkor gyógyult meg, amikor halott férje szívét átdöfték karóval.

Az egyik falubeli, Iliuţă Militaru beszámolója szerint az elhunyt személy folyamatosan arra figyelmeztette hozzátartozóit, hogy halálával kísértetté fog változni, de akkor még senki sem vette komolyan beszédét. Halála után viszont a felesége megbetegedett, az orvosok pedig nem tudtak rájönni, milyen kór gyötri. Az özvegy gyógyulását a vámpírfilmekben jól ismert módszerrel segítették elő. "Nálunk a faluban a halottak szívét átdöfjük, mielőtt eltemetnénk, félünk, hogy kíséretté változik" - mondta Iliuţă Militaru.

A helybeliek állítják, a kísértetek nem félnek a kereszttől, és arra törekednek, hogy ártsanak. Marian Stancu, Daneţi egyik lakója elmondta, a kísértetté váló halottak teste nem bomlik el. A falusiak egy fekete ló segítségével ellenőrzik, hogy az eltemetett halott ártó kísértet-e. Ha a sírja fölött a ló átugrik, az elhunyt személy keresztény, de ha a sír előtt a ló megtorpan és horkant, akkor ártó szellem fekszik a föld alatt.

"Nálunk sok kísértet volt, és amíg nem szúrták át karóval a szívét, addig ártott családjának. Mielőtt megtámadta a rokonokat, az udvar állatain állt bosszút" - magyarázta Marian Stancu.

Amărştii de Jos lakói szerint néha nem elég csak egyszer átdöfni a kísértet szívét, hanem addig kell ezt megismételni, amíg az békén nem hagyja családját.

Elégették a szívét és hamut ittak

A sötét babonák miatt többen már felfüggesztett börtönbüntetést is kaptak. A sajtó többször beszámolt arról az esetről, amely 12 évvel ezelőtt történt az olténiai Marotinu de Sus faluban: hat férfi kihantolt egy holttestet, a szívét elégették, majd hamus vizet ittak. A falusiak beszámolója szerint csak így tudtak megszabadulni a halottól, amely éjszaka visszatért kísérteni.

Az elhunyt családja feljelentést tett az ügyben a rendőrségen, a hat férfit pedig felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és tetemes kártérítés kifizetésére kötelezték.

A férfiak a bíróságon elmondták, miután kiásták a halottat, szívét karóval átdöfték és kiemelték a testből. A karóra tűzött szívet végighordozták a falun, majd egy útkereszteződésnél meggyújtották és elégették. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?