Szeptembertől megbénulhat a légi közlekedés az országban

Meghatározatlan időre általános sztrájkba lépnek a romániai légiforgalmi irányítók, ha munkaadójuk, a ROMATSA társaság nem teljesíti a követeléseiket. Munkabeszüntetésük a hazai légi közlekedés lebénulását eredményezné.

A ROMATSA szakszervezetének egyik vezetője hétfőn elmondta, követeléseik nagy része az utasok biztonságát tartja szem előtt. „A sztrájk nem a pénzről, hanem szó szerint élet-halál kérdésekről, az utasok és a ROMATSA alkalmazottainak biztonságáról szól” – idézte a Mediafax Gabriel Tudorachét.

A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint a munkabeszüntetés idejére teljesen leállna a légiforgalom az országban. Mint mondta, tudatában vannak annak, hogy a sztrájknak „katasztrofális következményei” lennének, ám nem nincs más választásuk, mert a ROMATSA vezetőinek benyújtott panaszaik egyikére sem kaptak választ.

Tudorache szerint a vállalat vezetősége semmit sem tartott be abból, amit korábban kialkudott a szakszervezet, és a szállításügyi minisztérium sem segít rajtuk. Az alkalmazottaknak összesen 14 követelése van, a béremelések mellett a korkedvezményes nyugdíjazás is.

A ROMATSA-nak jelenleg több mint 1500 dolgozója van. Az ország légterében naponta 2500-3000 repülő közlekedik. A vállalat alkalmazottai júliusban kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, akkor a gépeknek csak az egyharmada szállhatott fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?