banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Sztrájkolnak szerdán a hazai légiforgalom-irányítók

Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek szerdára a hazai légiforgalom-irányító szolgálatnál (ROMATSA), miután a szakszervezet már csaknem két hónapja nem tud megállapodásra jutni a munkáltatóval a kollektív munkaszerződésről - közölte Gabriel Tudorache szakszervezeti vezető kedden.

A sztrájktörvény szerint a légi irányításban csak részleges munkabeszüntetés engedélyezett. A figyelmeztető sztrájk helyi idő szerint 11 és 13 óra között lesz, de a ROMATSA alkalmazottai ez idő alatt is biztosítják a földi irányítást a román légteret használó gépek 30 százalékának, valamint a sürgősségi és humanitárius feladatot ellátó légi járműveknek.

A szakszervezet egyebek között azt szeretné elérni, hogy a légiforgalom-irányítók nyugdíjkorhatárát szállítsák le 55 évre, illetve tegyék lehetővé számukra, hogy ezen életkor felett kevésbé stresszes munkakört töltsenek be a ROMATSA keretében.

A ROMATSA-nak országszerte 1500 alkalmazottja van. A hazai légteret egy nap alatt 2500-3000 repülőgép használja. A figyelmeztető sztrájk idején csak a bukaresti nemzetközi repülőtérnek 40 járatot kellene indítania vagy fogadnia. A forgalom az ukrán válság kiéleződése, a malajziai utasszállító gép tavaly júliusi ukrajnai lezuhanása óta mintegy 30 százalékkal nőtt a román légtérben.

Kapcsolódók

Kimaradt?