Ismét szállít gázt Magyarország Ukrajnába

Ukrajna felújítja a reverz földgázszállítást Magyarországról – tudta meg kedden az RBK-Ukraina üzleti hírügynökség. Makszim Beljavszkij, az Ukrtranszhaz szóvivője közölte, hogy augusztusra egy igénybejelentés érkezett 100 ezer köbméter földgáz vásárlására Magyarországról.

Az ukrán állami gázszállító cég képviselője hozzátette, hogy a gáz megvan Magyarországon, de csak akkor szállítanak, ha a számlán is megjelenik az ellenérték. A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Ukrajna idén július 15-től csak Szlovákiából importált földgázt. A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség is beszámolt a Magyarországról való ukrán gázszállítás felújításáról. Emlékeztettek arra, hogy június 30-án, az újabb eredménytelen tárgyalásokat követően Ukrajna beszüntette a földgáz vásárlását Oroszországból.

Az Ukrtranszhaz és az FGSZ májusban írt alá megállapodást egy, a magyar–ukrán határon átívelő gázvezeték egyesítéséről. Kijev így akarja létrehozni a Magyarországra szállított orosz földgáz virtuális reverz (visszafordított áramlású) bázisát – tette hozzá a Ria Novosztyi.

A MOL-csoporthoz tartozó FGSZ június elején közölte az MTI-vel, hogy egy új típusú együttműködési megállapodást kötött ukrán partnerével május 29-én, amely a földgázszállításokat szabályozza a magyar–ukrán határkeresztező ponton, Beregdarócnál. Hangsúlyozták, hogy a megállapodás összhangban van az Európai Unió harmadik energiacsomagjával, és egyben ez az első olyan megállapodás, amelyet az unió egyik tagállamának szállítási rendszerüzemeltetője és az Ukrtranszhaz kötött. A határkeresztező pont kapacitása Ukrajnából Magyarország irányába évi 26 milliárd köbméter, az ellentétes irányban évi 6,1 milliárd köbméter – állt az FGSZ közleményében.

Kapcsolódók

Kimaradt?