Bepanaszolta Washingtonban a román államot az RMGC főrészvényese

Bepanaszolta a román államot a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) a verespataki arany ciános kitermelését tervező RMGC főrészvényese – írja az Agerpres.

A kanadai Gabriel Resources ezt kedden jelentette be. Közleményük szerint azért fordultak a washingtoni székhelyű nemzetközi intézményhez, mert a román állam a mai napig nem döntött a verespataki beruházás engedélyezéséről.

A Gabriel Resources leszögezi: továbbra is párbeszéd útján szeretné megoldani a jogi vitáját a román állammal. Mivel az eddigi próbálkozásaik nem jártak sikerrel, kénytelenek voltak az ügyet az ICSID elé tárni. Érdekeiket egy neves ügyvédi iroda, a White & Case LLP képviseli majd Washingtonban.

A kanadai cég már 2013 szeptemberében perrel fenyegette Romániát a beruházásuk engedélyezésének késlekedése miatt. Akkori közlésük szerint négymilliárd dollár kárpótlása kifizetésére köteleznék a román államot.

Az ICSID pártatlan nemzetközi fórum, amely biztosítja a felek közötti jogi viták megoldását kiegyezés vagy bírósági eljárás útján. Az intézményt létrehozó, 1966-ban hatályba lépő egyezmény egy sokoldalú megállapodás, amelyet a Világbank vezető igazgatói fogalmaztak meg. Az ICSID arra törekszik, hogy eltávolítsa a jelentősebb akadályokat a magánbefektetések nemzetközi áramlása érdekében, amelyeket a nem üzleti kockázatok és a beruházási vitákra szakosodott módszerek hiánya okoz. (Wikipédia)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?