Hitelt vesz fel Sepsiszentgyörgy az ipari park befejezésére

Nyolcmillió lejes kölcsönt vesz fel a kincstártól Sepsiszentgyörgy önkormányzata, döntötte el legutóbbi ülésén a testület. Az indoklás szerint a város melletti Szépmezőn épülő ipari park befejezéséhez szükséges önrészt fizetik a hitelből.

Sztakics Éva alpolgármester szerint a jelenlegi piaci kínálatnál előnyösebb kölcsön érhető el a kormány támogatásával, amelyet alacsony kamattal, öt év alatt kell visszafizetni. Debreczeni László, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke szerint valóban előnyös ez a hitellehetőség, amit kár lenne elszalasztani, viszont az igényelt összeget nem kötelező mind felvenni.

A kölcsön felvételét két ellenszavazattal fogadta el a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Bálint József MPP-s tanácsos fogalmazott meg ellenvéleményt, amikor rámutatott, hogy a legelőnyösebb hitel is adósságot jelent a városkasszának, szerinte a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben nem kellene kölcsönt felvenni. A politikus szerint nem tisztességes a következő mandátumra időzíteni kölcsönök visszafizetését.

Az RMDSZ önkormányzati frakcióvezetője, Miklós Zoltán a kölcsön révén befejeződő szépmezői ipari park gazdasági jelentőségét hangsúlyozta, végül a tanácsosok többségének támogatásával a hitel felvételéről döntöttek.

Tíz-tizenkét befektetőt várnak

A Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Szépmezőn már épül és év végéig elkészül a 17 hektáros ipari park, amely tervek szerint 10-12 befektetőt fogad majd be. A létesítményt 24,6 millió lejes pályázatból építik meg, így közművesítik a területet, ahová a befektetők igényeik szerint megépíthetik a csarnokaikat, de az önkormányzat építet egy konferencia teremmel ellátott irodaházat és műhelyeket is.

Korábban Antal Árpád polgármester úgy fogalmazott: nem szeretnék, hogy egy nagy cég költözzön be az ipari parkba, mert annak az a kockázata, hogy ha netán elmegy, sok munkanélkülit hagy maga után. Az elöljáró szerint 10-12 kisebb cégre számítanak, és már zajlanak tárgyalások befektetőkkel. Abban bíznak, hogy a szépmezői ipari park sikertörténet lesz, és hozzájárul a munkanélküliség további csökkenéséhez, a bérek növekedéséhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?