Még várnak befektetőket a váradi ipari parkba

Elkészült a nagyváradi, Borsi úti Eurobusiness Ipari park teljes területének közművesítése, számoltak be csütörtökön a helyszínen az ipari park és a váradi önkormányzat képviselői, többek között Delia Ungur, az ipari parkot kezelő társaság és a projekt menedzsere, Ilie Bolojan polgármester, Marius Moş, az önkormányzat nemzetközi finanszírozási projektjeiért felelős igazgatóság vezetője, az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökség (ADRNV) képviselői. A Plexus székhelyén megtartott sajtótájékoztatóba egy rövid gyárlátogatást is beiktattak Radu Mişcov menedzser vezetésével.

Az Eurobusiness I. ipari park mintegy 45 hektárát közművesítették a második szakaszban, 2012-től kezdve, a projekt értéke 18,7 millió lej volt. 2,3 kilométernyi vízvezetéket, 1,4 kilométernyi csatornát, két kilométernyi esővíz-elvezetőt és 2,4-2,4 kilométernyi utat illetve távfűtési vezetéket építettek ki. A beruházás nagy, de kevéssé látványos, lévén, hogy a vezetékek a föld alatt futnak, lényegében csak a lámpaoszlopok és az utak láthatók:

Az ipari park területe 121 hektár, mondta Delia Ungur, ennek 80 százalékát már elfoglalták a cégek. Összesen 33 szerződést kötöttek meg, és a tervezett 180 millió eurós befektetésekből 118 millió euró értékű már megvalósult. Az ipari parkban körülbelül háromezer munkahely jött már létre, a tervek szerint még kétezer embernek tudnak majd munkát biztosítani. Ilie Bolojan polgármester a város és a gazdaság fejlődése közötti összefüggésekről beszélt, és azt is elmondta: az ipari park mintegy háromezer dolgozója után eddig 950 ezer euró bevétele származott a városnak a jövedelemadó visszaosztásából, 700 ezer euró pedig az építkezési engedélyekre kifizetett illetékekből került a helyi büdzsébe.

A polgármester azt is hozzátette, hogy eddig zöldmezős beruházási lehetőségeket kínáltak, de felmerült az ötlet, hogy az önkormányzat építtessen csarnokokat, s ezeket kínálják bérbe vagy eladásra azoknak a befektetőknek, akik építkezésbe nem akarnak beruházni.

Kimaradt?