A görögök nem fizetnek az IMF-nek, inkább csődbe mennek

Biztos a görög államcsőd: Jannisz Varufakisz pénzügyminiszter bejelentette, hogy Görögország nem fizeti ki a kedd éjfélkor esedékes IMF-adósságot - írja az AP.

A görög miniszterelnöki hivatal nem sokkal a bejelentés után közölte, hogy Alexisz Tsziprasz miniszterelnök telefonon tárgyalt Jean-Claude Junckerrel és Mario Draghi EKB-elnökkel. A kormány azt tagadta, hogy a drachma visszaállítására készülnének - az előkészületekről egy ellenzéki képviselő írt Twitteren, de ezt sürgősen cáfolták.

Görögország akkor kaphat még egy esélyt a talpraállásra, ha a választópolgárok vasárnap igennel szavaznak a hitelezők által követelt reformokra. A portfolio.hu szerint úgy tűnik, hogy talán lehet egy halvány reménysugár a megegyezésre, legalábbis erre utalnak a nyilatkozatok. 

Ciprasz ismét Brüsszelbe megy

Állítólag a görög miniszterelnök még kedd délután Brüsszelbe repülhet, hogy az utolsó pillanatban tető alá hozzon egy megállapodást, legalábbis a német Bild című lap úgy tudja, hogy készen áll a repülőgépe a felszállásra. Közben a görög főtárgyaló a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a hitelezők új ajánlatot tettek, így van még esély arra, hogy a vasárnapi népszavazás előtt meg tudnak állapodni.

Egy görög kormányzati illetékes is megerősítette a  Wall Street Journalnak: Athén valóban mérlegeli annak lehetőségét, hogy az utolsó pillanatban valahogy asztalhoz üljön még a hitelezőkks. Egy másik forrás is megerősítette: valóban van közeledés görög részről.

Egyébként a fogadóirodák szerint továbbra is annak a legnagyobb az esélye, hogy a görög választópolgárok vasárnap elfogadják majd a hitelezők ajánlatát, vagyis igent mondanak, ami a kormány bukásához vezethet, hiszen Alekszisz Ciprasz kormányfő már bejelentette, hogy ebben az esetben lemond.

Kapcsolódók

Kimaradt?