Korodi: zöld közbeszerzést kell szorgalmaznunk a közintézményekben

„Romániának szüksége van a zöld, környezetvédelmi szemléletű közbeszerzést szabályzó, átlátható kerettörvényre. Sajnos jelen pillanatban, a közintézmények nagyon kisarányban vásárolnak olyan szolgáltatásokat, fogyóeszközöket, berendezéseket, amelyek zöldcímkével rendelkeznek” – mondta Korodi Attila a zöld közbeszerzést szorgalmazó törvénykezdeményezéséről.

Az RMDSZ képviselőjének tervezetét a szenátus ezen a héten első házként, ellenszavazat nélkül elfogadta. Korodi elmondta, ha a termékek élettartalmát és hasznosságát veszik figyelembe, akkor kifizetődőbb és hosszútávon jobb befektetésnek minősül a zöldcímkével ellátott termékek beszerzése, hiszen a címke nélküliek élettartalma sokkal rövidebb és legtöbb esetben nagyarányú energiafogyasztást, valamint működtetésük a termék élettartalma alatt többlet kiadásokat eredményez.

„Számos önkormányzat törekedett már arra, hogy a közbeszerzési folyamat során olyan jellegű kritériumokat vezessenek be, amelyek a zöld közbeszerzést szorgalmazzák. Sajnos az érvényben lévő közbeszerzési törvényünk nem elég tiszta ebben a kérdésben, emiatt számos esetben ezen önkormányzatok a Számvevőszéktől tartanak, ezért lemondanak a közbeszerzés ilyen módú megszervezéséről” – magyarázta Korodi.

Tájékoztatása szerint a jogszabály pontosan meghatározná, hogy mit jelent a zöld közbeszerzés. A tervezet a kormány hatáskörébe utalná egy stratégia kidolgozását arról, hogy az elkövetkező években milyen részarányban vásároljanak zöldcímkével ellátott termékeket az önkormányzatok. Szintén a kormány feladatai közé sorolná a törvény a zöld szolgáltatások és termékek adattárának elkészítését is, amely a közbeszerzési online rendszerben lenne elérhető, ezáltal könnyítve az önkormányzatok dolgát.

A törvény kidolgozását Korodi Attila a környezetvédelmi tárca élén kezdte el, de mivel számos akadályba ütközött, az év elején törvényjavaslatként iktatta a parlamentben és számos volt környezetvédelmi miniszter támogatását élvezte. A jogszabályjavaslat több közintézmény és hatóság javaslatát tartalmazza, és főleg a bukaresti civiltársadalom összefogásának eredményeként született meg.

Kimaradt?