Áfacsalásban élen jár az Európai Unióban Románia

Az áfacsalással leginkább fertőzött országok Románia, Szlovákia és Litvánia, ahol ennek az adófajtának csupán 60 százalékát sikerül a hatóságoknak behajtani. Az Európai Bizottság egységes szabályozással készül fellépni a jelenség ellen, a tervezetet nyáron mutatják be.

Az Európai Unióban beszedhető áfa mintegy 16 százalékát elcsalják, hangzott el a Budapesten megrendezett XVII. Európai Áfa-konferencián, melyen 26 uniós tagállam képviselői vettek részt. Az adócsalók évente 200 milliárd eurós veszteséget okoznak a tagállamoknak. Az adórendszer Hollandiában, Finnországban és Luxemburgban a leghatékonyabb, ahol az áfacsalás mértéke nem haladja meg az 5 százalékot.

Az áfacsalással leginkább fertőzött országok Románia, Szlovákia és Litvánia, ahol ezen adófajtának csupán 60 százalékát sikerül a hatóságoknak behajtani. Magyarország, ahol az áfa 75 százaléka folyik be az államkasszába, az európai középmezőnybe tartozik.

Az eddigi elemzések azt mutatják, hogy a bonyolultabb és szigorúbb előírások nem vezetnek feltétlenül az áfacsalás mértékének csökkenéséhez. Nagy-Britanniában, Franciaországban és a Benelux-államokban az adóhatóság hatékonyabb működése miatt lényegesen kisebb az áfacsalás volumene, mint a közép-kelet-európai országokban.

Függ az áfakulcstól is

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy szoros összefüggés van az áfacsalás fertőzöttség és az áfakulcs értéke között. „Ahol alacsonyabb az áfakulcs, ott kevesebbet csalnak, ami nem is csoda, hiszen a csalással is kevesebbet lehet nyerni” – állítja Hannes Gurtner, a konfenercián résztvevő LeitnerLeitner osztrák pénzügyi elemző cég vezető tanácsadója. Így például Svájcban, ahol az áfakulcs európai viszonylatban a legalacsonyabb, mindössze 7,6 százalék, alig fordul elő áfacsalás.

A jelenséget befolyásolja a politikai földrajz is. Az áfacsalást általában cégek határokon átnyúló láncolatával követik el, amire alkalmasabbak a sok EU-s szomszéddal rendelkező országok, mint például Portugália, amely csak Spanyolországgal határos. Ugyanakkor e tényező jelentősége relatív, hiszen, áfabefizetésben annak ellenére a kullogók közé tartozunk, hogy csak két EU-s szomszédunk van, Magyarország és Bulgária. A mostani konferenciát megelőző elemzés során azt nem vizsgálták, hogy a korrupció mennyire hatja át az érintett országok adóhatóságait.  

„Bármivel csalnak”

Nem létezik olyan gazdasági ágazat ahol ne lenne áfacsalás, azonban az élelmiszeripar, a hulladékgazdálkodás és az építőipar a legfertőzöttebbek, de terjedőben van az elektromos cikkek kereskedelmében is. „Amíg az áfa megspórolásával sokat lehet keresni rövid idő alatt, addig víztől kezdve a gázolajig bármivel csalni fognak” – jelentette ki Hannes Gurtner.

A konferencia résztvevői szerint az adófizetési szabályozás egységesítése lenne az áfacsalás elleni leghatékonyabb fegyver. Az Európai Bizottság már dolgozik az egységes rendszeren, melynek több lehetséges változatát a nyár folyamán fogják bemutatni.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?