Háromszék: áfacsalókra csapott le a rendőrség

Pékipari és húsipari adócsalókra csapott le a háromszéki rendőrség, miután a szeptembertől érvénybe lépett ÁFA csökkentéssel párhuzamosan az egész országban átfogó ellenőrzési akció kezdődött a pék és malomiparban.

Kovászna megye rendőrparancsnoka, Ion Popa keddi sajtótájékoztatóján ismertette a több mint három hónapja zajló ellenőrzési akció eredményeit. Háromszéken 74 pékség, 19 malom és 2 gabonaraktár működik, de a rendőrök összesen 1912 alkalommal vizsgálódtak, így az úton állítottak meg 1350 pékterméket szállító járművet, illetve ellenőriztek péktermékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó 148 egyéni vállalkozást és 414 céget.

A nyomozók 21 bűnvádi eljárást indítottak több vállalkozó ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy adócsalással 358 107 lejjel károsították az államkasszát. Ion Popa szerint az ellenőrzések során 384 pénzbírságot róttak ki 134 820 lej értékben, és 17 357 lej értékű pékterméket koboztak el.

A Kovászna megyei rendőrség parancsnoka felhívja a figyelmet, hogy a következő időszakban folytatódik a pék és malomipari cégek ellenőrzése.

Ion Popa szerint a pékipari vállalkozások ellenőrzése mellett november végétől vizsgálják a húsipari cégeket is. Néhány nap alatt hatalmas méretű adócsaládokra derítettek fényt. A nyomozók eddig 118 magánszemélyt és 41 vállalkozást vizsgáltak meg, és kilenc bűnvádi eljárást indítottak összesen 1 251 350 lej értékű áfacsalás miatt. Emellett 38 céget büntettek meg 18 920 lejre és további 18 ezer lej értékű húst koboztak el. A háromszéki húsipari vállalkozók ellenőrzése is folytatódik.

Kimaradt?