Nem mind vaj, amit a hazai gyártók kínálnak

Megtévesztő elnevezéssel hoznak forgalomba olcsó vajpótló termékeket hazai gyártók, hogy a fogyasztókban azt a tévképzetet keltsék, vajat vásárolnak. Az Untar vagy a Butterland néhány hónapja tűnt fel több romániai szupermarket és diszkont áruházlánc polcain.

Elképesztő a vállalkozók találékonysága, ha a vásárlók megtévesztéséről van szó. Néhány hónapja több romániai szupermarket és diszkont áruházlánc polcain feltűnt az Untar nevű termék. Ez egy vajpótló, részben vaj, részben pedig margarin, állati és növényi zsírok keveréke, valószínűleg ez utóbbiakból lényegesen többet tartalmaz.

A gyártó a terméket kenhető keveréknek nevezi (amestec tartinabil), ami megfelel a valóságnak, a csomagoláson pedig a zsírtartalmat tünteti még fel, ami 80 százalékos, nem utalva arra, hogy milyen arányban van jelen a növényi, illetve az állati összetevő. Beugrató maga a megnevezés, a románul egyébként semmit sem jelentő Untar szó, ami azt sugalmazza a nem kellőképpen figyelmes vásárlónak, hogy vajjal van dolga.

A gyártó semmilyen, a szó szoros értelmében vett törvénytelenséget nem követ el, hiszen nem tilos egy vajpótlónak az Untar fantázianevet adni, ugyanakkor teljesen nyilvánvaló a szándék, hogy tévképzetet keltsen a fogyasztóban.

Hasonlóan csalafinta mechanizmussal próbálják meg rásózni a  fogyasztókra a Butterland márkanevet viselő terméket. Gyártója ezt is, a kereskedelmi szabályoknak megfelelően, kenhető keverékként forgalmazza, miközben arra apellál, hogy a megnevezés azt az illúziót kelti a naiv vásárlóban, hogy vajjal van dolga (a butter angolul és németül is vajat jelent).

A trükkre valószínűleg sok kispénzű fogyasztó ráharap, hiszen utóbbi terméket 200 grammos kiszerelésben 1,99, előbbit pedig 2,95 lej körüli áron lehet kapni, míg egy csomag valódi vaj ára 5 és 6 lej között mozog. A Butterlandot nem kóstoltuk, az Untar azonban egyesíti magában a vaj és a margarin hátrányait: ízében egy rossz margarinra, állagában egy gyenge minőségű vajra emlékeztet.     

 

Kimaradt?