RMDSZ: nem a pár banis tévedésekért kellene büntenie az ANAF-nak

"Az állami szerveknek nem az lenne a feladatuk, hogy rettegésben tartsák a kisvállalkozókat, hanem olyan gazdasági környezetet kellene kialakítaniuk, amelyben fejlődhetnek és munkahelyeket tudnak teremteni" – mondta Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára hétfőn az Országos Adóhatóság (ANAF) kereskedelmi egységek ellen irányuló zaklatásjellegű ellenőrzése kapcsán.

A főtitkár rámutatott: a szövetség egyetért azzal, hogy vissza kell szorítani az adó- és vámcsalást, meg kell akadályozni a pénzmosást, azonban úgy gondolja, a néhány banis, lejes tévedésekért kirótt büntetések aránytalanul nagyok.

„Az ANAF nem azért jött létre, hogy rettegésben tartsa a kisvállalkozókat, a valós szerepe az, hogy közbelépjen ott, ahol visszaélés történik, ahol valós kár éri az államot” – hangsúlyozta Kovács Péter. Szerinte az ANAF indokolatlanul lép fel, amikor egy-egy kisvállalkozónál több mint nyolc órát időz el minden kis apróságba belekötve, és mindezt úgy teszi, hogy a kasszagépben lévő adatokat rendben találja.

A főtitkárság vezetője kiemelte: az adóhatóság elvetette azzal a sulykot, hogy olyan vállalkozásokat zárat be pár baninyi fölöslegért vagy hiányért, amelyek családok napi pénzkeresetét, fenntartását biztosítják, ezáltal ellehetetlenítve és a csőd szélére taszítva őket. Az RMDSZ nem tudja elfogadni az ilyen szintű igazságtalanságot – tette hozzá.

„Ezek a túllihegett zaklatásjellegű ellenőrzések csorbítják a vállalkozók állami intézményekbe vetett bizalmát azon túl, hogy az állam a pénzüket és idejüket folyamatosan elveszi” – összegzett Kovács Péter.

Kapcsolódók

Kimaradt?