Uniós pályázatokat segítenek állami hitellel

Módosító javaslatot nyújt be az önkormányzatoknak és közintézményeknek állami hitelfelvételre lehetőséget nyújtó sürgősségi rendelethez Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő.

A honatya pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy bár kissé későn jött, üdvözlendő a jogszabály, hiszen az 2007-2013-as költségvetési időszak európai uniós pályázatainak előtámogatására, társtámogatására vagy pénzügyi korrekciójára vehetnek fel kedvezményes (3 százalék + ROBOR) kamatú hitelt az önkormányzatok és közintézménynek.

A kamat kedvezőbb, mint ami a pénzpiac kínál, a sürgősségi rendelet azt is engedi, hogy az eladósodási fok 70 százalékra emelkedjen a jelenlegi 30 százalékról, de csak abban az esetben, ha az említett forrásból vesznek fel hitelt az érintettel. A hitel díjmentes előtörlesztésére is lehetőségük van a kérelmezőknek, összesen 1,29 milliárd lejt (körülbelül 300 millió eurót) különítettek el erre a célra.

A hitelek visszafizetési ideje is kedvező, tette hozzá a képviselő, aki azonban ezeket szeretné egységesíteni, ugyanis az előtámogatásra felvett hitelt 15 év alatt, míg a társtámogatása és pénzügyi korrekcióra felvett hitelt 20 év alatt kell visszafizetniük az önkormányzatoknak. Szabó Ödön itt nyújt majd be módosító javaslatot, amikor a képviselőház elé kerül a jogszabály, azzal, hogy mindhárom hiteltípust egységesen, 20 év alatt fizethessék vissza az önkormányzatok. Érvei szerint általában az előtörlesztéshez van szükség a legnagyobb összegre.

A képviselő azt is elmondta: reméli, az állami adminisztráció ez alkalommal hatékony lesz majd, és nem vésze el az uniós támogatások hatékonyabb lehívását segítő kezdeményezés a bürokrácia útvesztőiben. A rendelet alkalmazási normáit még várják, a határozat szerint előtörlesztésre 2015. október 1-éig, míg társtámogatásra vagy pénzügyi korrekcióra július 31-éig kérhetik a hitelt az önkormányzatok.

Kimaradt?