Óriási kártérítéseket fizet a Lufthansa

Bármilyen okból is zuhan le egy repülő, az utasokkal szembeni kártérítés felelőssége mindenképpen a légitársaságot terheli. Ez azt jelenti, hogy a Lufthansa is kártérítést fog fizetni minden utasnak a Germanwings lezuhant gépe miatt.

A repülőgép-katasztrófáknál a légitársaságok szinte mindent fizetnek, az elhunytak családjának kártérítésétől a családok helyszínre utaztatásáig, jogi költségéig és az elveszett csomagok értékét is. A légitársaságok biztosítását az EU-ban a Nemzetközi Valutaalap pénznemében, az SDR-ben (Special Drawing Rights, azaz különleges lehívási jog) állapítják meg, a biztosítási összegek pedig a repülők maximális felszálló súlya (MTOW) szerint vannak kategorizálva - írja az Index. A légitársaságok minimum 250 ezer SDR-t, vagyis nagyjából másfél millió lejt fizetnek (elhunyt) utasonként. Ez viszont csak a minimális összeg, aminél nagyságrendekkel többet is fizethet a Lufthansa az utasok hozzátartozóinak a Germanwings katasztrófája után.

A légitársaságok amúgy a katasztrófák után viszonylag gyorsan ki szokták fizetni a kártérítéseket. Az ilyen esetek kárrendezésének elég olajozottan működő rendszere van, leginkább azért, mert speciális káresetről van szó, ami nagyon ritkán fordul elő, de akkor hatalmas összegű károkkal.

A szakember szerint a Lufthansa nagyjából 1,5 milliárd dollárig lehet biztosítva ebben az esetben, ekkora összegű lehet a felelősségbiztosítása. Ezen felül szinte mindig kiegészítik az alap-felelősségbiztosítást az olyan esetekre is, amikor háború, terrorcselekmény vagy valami hasonló erőszakos cselekmény miatt zuhanna le egy gép.

Kapcsolódók

Kimaradt?