Négyszáz hozzátartozót szállított a Lufthansa a tragédia helyszínére

Megérkeztek az áldozatok hozzátartozói csütörtök délután a Germanwings német légitársaság 150 áldozatot követelő repülőgép-szerencsétlenségének helyszínére a francia Alpokba.    

A francia hírtelevíziók tudósításai szerint a közel négyszáz ember hét busszal érkezett a marseille-i repülőtérről - ahova két külön járattal érkeztek Németországból és Spanyolországból - az 1400 lakosú Seyne-les-Alpes nevű településre, a mentőalakulatok központjához, illetve az az alig 150 lakosú Vernet nevű faluba, amely a katasztrófa helyszínéhez legközelebb fekvő település. 

Mindkét helyen emlékhelyet és egy kápolnát alakítottak ki a francia hatóságok, ahol a családok leróhatták kegyeletüket. 

A hozzátartozókat a mentőalakulatok tagjai fogadták, kezükben a katasztrófában érintett 18 nemzet zászlóival.

Az újságírókat és a kamerákat a hatóságok nem engedték a családok közelébe, akik közel egy órán át imádkozhattak, beszélgethettek, emlékezhettek a helyszínen. Mindegyik családot a Lufthansa légitársaság egy-egy képviselője kísérte, a helyszínen pszichológusok, ápolók, tolmácsok állnak a rendelkezésükre. Az I-télé hírtelevízió szerint külön csoportban emlékeztek meg az utasok és a repülőgép legénységének hozzátartozói. Az első értesülésekkel ellentétben az Airbust vélhetően szándékosan a hegynek irányító másodpilóta családja Németországban maradt.

A katasztrófa helyszínén, az 1500 méteres magasságban található szakadékos, meredek hegyvidéken, amely csak helikopterrel közelíthető meg, továbbra is 300 csendőr, 280 rendőr, 100 mentős, 70 alpesi vadász és tucatnyi orvosszakértő folytatja a helyszínelést és a holttestek maradványainak kiemelését.    

A családtagoktól DNS-mintát kértek a francia hatóságok azért, hogy a maradványok alapján azonosítani tudják az áldozatokat. A nyomozást végző marseille-i ügyészség szerint ez napokig, sőt hetekig is eltarthat. Az azonosításban az Interpol nemzetközi rendőri szervezet is segítséget nyújt a helyszínre küldött szakértőivel. 

A helyi lakosság rendkívül szolidáris az áldozatok hozzátartozóival, noha a katasztrófának nincsenek francia halottjai. A falvak lakói szobákat bocsátották a hozzátartozók részére, mások a környék sítelepeinek közelében található hétvégi házukat ajánlották fel a hatóságoknak a családok elszállásolására, s volt aki önkéntes tolmácsnak jelentkezett az elsősorban német és spanyol családok mellé. 

A Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépének fedélzetén 150 ember tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén az Alpokban.

Kimaradt?