Öngólnak nevezte az oroszellenes embargót egy RMDSZ-es képviselő

Az Európai Unió által Oroszországgal szemben bevezetett embargót „öngólnak” minősítette Kelemen Atilla parlamenti képviselő, aki elsősorban a tej- és húsfeldolgozó gazdákért aggódik.

A múlt évben 50 tejfeldolgozó cég zárt be, annak érdekében, hogy ez a tendencia ne folytatódjon idén, sürgősen cselekedni kell – jelentette ki Kelemen Atilla marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján. A politikus arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniónak piacra van szüksége, az Oroszroszággal szembeni embargó pedig oda vezetett, hogy a nyugateurópai országok Romániában értékesítik termékeiket. „A piacot ellepték az olcsó tejtermékek, ami mellett a január 1-től megszűnt tejkvóta is nehezíti a helyzetet” – ismertette a jelenlegi állapotokat a mezőgazdasági szakember.

„Románia lakosságának 78 százaléka falun él, a legnagyobb jövedelemforrást a mezőgazdaság jelenti. Ezelőtt öt-hat évvel arra kényszerítették a falusi gazdákat, hogy jelentős összegeket fektessenek be gazdaságaikba, most pedig sokszor a beruházott összegek megtérülése előtt kénytelen bezárni vállalkozásaikat. Akkor az egyéni gazdálkodóknak még legalább két-három tehenet kellett vásárolniuk a meglevő egy-kettő mellé” – magyarázta Kelemen, aki szerint amennyiben a kormány nem teszi meg a szükséges lépéseket, óriási szociális nehézségekkel fog szembenézni az ország.

Az ágazat megmentése érdekében a hozzáadott értékadó mielőbbi csökkentését sürgeti a parlamenti képviselő. Kelemen Atilla szerint 24 százalékról 9-re százalékra kell csökkenteni a hozzáadott értékeadót a tej- és hústermékeknél. „Ha ez nem történik meg, akkor további családi vállalkozások szűnnek meg, a megélhetés nélkül maradó embereknek pedig nem tud munkahelyet biztosítani a kormány” – magyarázta Kelemen.

Romániában fizetnek Európa-viszonylatban a legkevesebbet a tejért a felvásárlók, de még így is több millió falun élő személynek jelent megélhetést a tejtermelés. Hasonló a helyzet a húsfeldolgozás terén is, szintén sok cég zárta be kapuit, mert a hazai piacot elárasztotta az olcsó nyugati termék. Itt Maros megye némiképp kivételnek számít, több húsfeldolgozó cég is működik.

Kapcsolódók

Kimaradt?