Pénzt kapnak az orosz embargó miatt kárt szenvedett gazdák

Az Európai Unió küldöttjei által 2014. szeptember 29-én elfogadott 2014/1031 sz. szabályzat szerint kárpótlás jár azoknak a zöldség- és gyümölcstermelőknek, akik az Oroszország által bevezetett behozatali tilalom miatt nem tudják értékesíteni termésüket, illetve ennek egy részét. Ezt a szabályzatot ülteti át a romániai jogrendbe, 2014. október 24-ki hatállyal életbelépett, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter 2014/1600 sz. rendelete (megjelent a Hivatalos Közlöny október 24-ki, 776. számában). Támogatásban részesülhetnek mindazok a zöldség- és gyümölcstermesztő szervezetek, társulások, valamint egyéni termelők, akik 2014. szeptember 30-ka utáni termésüket, illetve ennek egy részét, nem tudják értékesíteni az orosz embargó miatt. Romániai viszonylatban 3.000 tonna az a termékmennyiség, amiért támogatást lehet adni az alábbi táblázatban foglalt adatok alapján:

A termékek piacról való visszahívását, illetve be nem takarítását vagy érlelés előtti betakarítását igazoló ténymegállapító okiratokat a szakminisztérium felügyelőségei állítják ki. A ténymegállapítást és az elszenvedett kárért járó támogatás kifizetését az APIA megyei hivatalához letett kérvény alapján lehet igényelni. A kérvényeket 2015. január 31-ig lehet benyújtani, felhasználva erre a rendelet mellékleteiben levő formanyomtatványokat. A kérvényhez mellékelni kell:

a) a szakfelügyelőségek által kiállított ténymegállapító okiratokat

b) növény-egészségügyi ténymegállapítást a termékek be nem takarításáról, illetve éretlen állapotban való betakarításáról

c) igazoló okiratokat az igényelt támogatás nagyságának megállapításáról

d) banki igazolást egy működő folyószámla létezéséről, ahová a támogatást át lehet utalni.

 

Kimaradt?