Egyre több frankhiteles akar aprópénzben törleszteni

Ügyfelenként napi ötre korlátozta csütörtöktől a Raiffeisen Bank Románia a hitelrészlet-befizetések számát – nyilatkozták a pénzintézet illetékesei a HotNewsnak.

A szokatlan intézkedésre azért kényszerült a bank, mert az egyik bukaresti fiókját kedden aprópénzzel törleszteni kívánó frankhitelesek rohamozták meg. A kirendeltségen órákra megállt az élet.

Nem az aprópénz megszámolása jelentett gondot, hanem az, hogy az ügyfelek szó szerint baninként akartak törleszteni, így a banki alkalmazottaknak minden egyes befizetett egylejesről vagy érméről nyugtát kellett adniuk. A kirendeltségen egy idő után elmérgesedett a helyzet: a bank szerint az ügyfelek agresszívak voltak az alkalmazottakkal, ezért ki kellett hívni a rendőrséget. A Raiffaisen Bank perrel is fenyegeti a szerintük rosszhiszemű ügyfeleket: emlékeztetnek arra, hogy a polgári törvénykönyv szerint egyetlen emberi jog gyakorlása sem járhat mások jogainak korlátozásával.

A frankhiteleseknek a Lakó Péterfi Tünde marosvásárhelyi civil aktivista aprópénzes akciójára emlékeztető eljárást először egy temesvári banki ügyfél alkalmazta „bosszúként” amiatt, hogy bankja nem hajlandó módosítani a hitelszerződésén a svájci frank árfolyam-robbanása után.

Híre gyorsan terjedt, így hamarosan Bukarestben is felbukkantak az aprópénzzel törleszteni kívánó frankhitelesek. Egy fővárosi férfi például 34 ezer darab érmével fizette ki a januári törlesztőrészletét az egyik bankban.

Az ügyfél 140 kilónyi 5 és 10 banist gyűjtött össze tíz napon át gyűjtögette, hogy meglegyen a részlethez szükséges aprópénz. Marian Butoi 2008-ban vett lakást, ahhoz vett fel 135 ezer svájci frank értékű hitelt. Azt mondja, nemsokára az otthonát is elveszítheti, mert már nem tud fizetni. Ezt a részletet is néhány hetes késéssel fizette.

A hazai frankhitelesek az elmúlt hetekben többször is utcára vonultak követelve, hogy a hatóságok fogadjanak el egy jogszabályt, melynek értelmében az eredeti árfolyamnál legfeljebb 20 százalékkal magasabb árfolyamon válthassák lejre hitelüket. A román kormány azonban egyelőre tartja magát ahhoz, hogy nem kötelezi semmire a bankokat, és az ügyfeleket arra biztatja, próbáljanak egyenként megegyezni a pénzintézetekkel.

Kapcsolódók

Kimaradt?