Újabb gazdasági világválság a láthatáron?

A kínai ipari termelés visszaesése, a csökkenő nyersanyagárak és a túlértékelt amerikai tőzsdei részvények miatt egy újabb világgazdasági válságtól kell tartani, állítja a The Daily Telegraph. Egy hazai szakember szerint nem valós a veszély. 

Sokasodnak az újabb gazdasági világválság kitörésére utaló jelek, legalábbis egy, a The Daily Telegraph által publikált cikk szerzője szerint. A legnagyobb példányszámú brit napilap összeállításában a kínai gazdaság lassulása számít az első számú fenyegetésnek. Júliusban az ipari termelés 0,4 százalékkal kisebb volt mint júniusban, míg augusztusban az ipar energiafogyasztása alacsonyabb volt az egy hónappal korábbinál, amire négy éve nem volt példa. Mivel Kína a világ egyik legnagyobb nyersanyag importőre, az ipari termelés visszasése lenyomja ezek árát. A 22 legfontosabb ipari nyersanyag árát monitorozó Global Commodity of Bloomberg adatai szerint ezek ára jelentős mértékben csökkent az utóbbi hónapokban, jelenleg ötéves mélyponton áll. Az vasérc tonnánkénti világpiaci ára januárban még 140 dollár volt, ám mostanra 83 tonnára csökkent. Leszálló ágon van a kőolaj ára is, a Brent olaj hordója jelenleg 97,5 dollár, utoljára két éve volt ennyire olcsó. A The Daily Telegraph szerint az olajár érzékeny barométerként jelzi a világgazdaság állapotát, s a tartós csökkenés nem sok jót ígér.

Szintén aggodalomra ad okot, hogy a londoni tőzsdén csökken a kis cégek árfolyama, akkor is, ha a bevételeik és a nyereségük nő. Ez annak a jele, hogy a befektetők nem bíznak a további növekedésben. Az amerikai- és az angol jegybank kamatemelésre készül, ami az olcsó hitelek végét jelentené, ez pedig első lépésben vállalati profitcsökkenést vonna maga után, majd negatív láncreakciót indíthatna el. A londoni és New York-i tőzsdén zajló folyamatok szintén veszélyt sejtetnek. A londoni tőzsdeindex, az FTSE 66 hónapja folyamatosan emelkedik, s elemzők szerint a trend rövidesen véget fog érni, a  modern gazdaság történetében ugyanis csak háromszor volt példa ennél hosszabb növekedésre. Az S&P 500 amerikai tőzsdeindex idén korábban soha nem látott magasságokba emelkedett, egyes elemzők véleménye szerint a túlértékelt részvények aránya eléri a 60 százalékot, innen pedig csak lefelé vezet az út. Mindezek együtt azt mutatják, hogy küszöbön áll egy újabb, a világgazdaság egészét éríntő krízis.

Szkeptikus az új világválságra vonatkozó jóslatot illetően Juhász Jácint, a Babeş-Bolyai Közgazdaság- és Gazdaságtudomány karának adjunktusa. „Bármikor találhatunk olyan jeleket, amelyekből arra lehet következtetni, hogy válság előtt állunk, ám ezekkel egyidőben ugyanannyi pozítívumot is fel lehetne sorolni, melyek a növekedés jeleiként értelmezhetők” – állítja a kolozsvári szakember. Véleménye szerint a brit napilap összeállításában szereplő adatok között nem szerepel nagy horderejű, tényszerű újdonság. A kínai ipar csekély méretű visszaesése nem veti vissza a világgazdaság egészét, már csak azért sem, mert a kelet-ázsiai ország más gazdasági ágazatai továbbra is dinamikusan fejlődnek. A nyersanyag árak esése egy természetes folyamat, ezek ugyanis hosszú távon egy átlag körül ingadoznak, mondja Juhász Jácint. Az, hogy a nyersanyagok olcsóbbak lettek, már csak azért sem tekinthető egy kitörő világgazdaság válság jelének, mert amíg a kitermelő országoknak veszteséget jelent, a felvásárló országok profitálnak belőle. Az esetleges tőzsdei korrekció, vagyis egy közeljövőbeli árfolyamesés szintén természetes jelenség volna, figyelembe véve, hogy 2009 óta az uralkodó tendencia a növekedés. „Jelenleg stagnálás jellemzi a világgazdaságot, de ez pozitív előjelű” – vonja le a konklúziót Juhász Jácint.

 

Kimaradt?