A vártnál jobban gyorsult a román gazdaság növekedése

Az országos statisztikai intézet (INS) szerdán enyhén felfelé módosította az első negyedévi román gazdasági növekedést, amely a tavalyi hasonló időszakhoz képest 3,9 százalékos volt.

Az INS korábban 3,8 százalékos kiigazítatlan érték szerinti növekedésről számolt be. A mostani közlés szerint a tavalyi utolsó negyedévhez képest is enyhén gyorsult a növekedés, amely 0,2 százalék volt a korábban közölt 0,1 százalékhoz képest. Abszolút értékben kifejezve a román bruttó össztermék (GDP) 161,15 milliárd lej (36,7 milliárd euró) volt, ami kisebb a június elején közölt 162,6 milliárd lejhez (36,9 milliárd euró) képest.

A szezonális hatással kiigazított érték szerint a GDP az első negyedévben 4 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest, és szintén 0,2 százalékkal - akárcsak a kiigazítatlan adat - 2013 október-december közötti időszakhoz képest.

A kormány idén 2,2 százalékos gazdasági növekedést vár, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett. Nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés nagyobb lesz a reméltnél, de hivatalosan nem módosították a várakozást. A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi becslésekor 2,8 százalékra várta a román gazdaság idei növekedési ütemét.

Kapcsolódók

Kimaradt?