GDP

Hivatalos: 3,8 százalékkal nőtt az első negyedévben a GDP

A bruttó  hazai termék (GDP)  a nyers és a naptárhatással  kiigazított adat szerint egyaránt 3,8 százalékkal bővült az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte szerdán a országos statisztikai intézet, amely megerősítette a korábbi gyorsjelentésében közölt adatokat.

A megelőző negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,1 százalék volt. Ezek az adatok megegyeznek a statisztikai intézet által május közepén közölt gyorsjelentésében szereplő adatokkal. 

A negyedéves GDP 162,6 milliárd lej (36,9 milliárd euró) volt. 

A növekedéshez legnagyobb mértékben az ipari termelés járult hozzá (2,3 százalékponttal). Az ipar teljesítménye 7,9 százalékkal nőtt az első negyedévben éves összevetésben. A kiskereskedelem volumene is 5,4 százalékkal nőtt, a távközlés ágazatának teljesítménye is 7,4 százalékkal javult. 

Ugyanakkor szintén szerdán közölte a statisztikai intézet, hogy a gazdaságban a beruházások 7,4 százalékkal csökkentek az első negyedévben a tavalyi első három hónaphoz képest. Az év első két hónapjában a költségvetés bevételei elmaradtak a remélt szinttől, ezért a kormány visszafogta a kiadásokat a tavalyihoz képest.

A hatóságok az idén 2,2 százalékos gazdasági növekedést várnak, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett. A kormány  nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés nagyobb lesz a reméltnél, de hivatalosan nem módosították a várakozást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?