A szenátus már elfogadta a devizahiteleseken segítő tervezetet

A szenátus elfogadta a devizahitelesek helyzetének könnyítésére vonatkozó törvénytervezetet. A jogszabályt még a képviselőháznak kell elfogadni, hogy életbe lépjen – számolt be Cseke Attila.

A Bihar megyei képviselő emlékeztetett: az RMDSZ honatyái 2013 novemberében iktatták azt a tervezetet, amelynek legfontosabb rendelkezése, hogy a bankok a szerződés megkötésekor érvényes valutaárfolyamon számolnák tovább a devizahitelesek által törlesztendő részleteket.

„Azt kérjük, hogy a valutaalapú jelzáloghitelek átváltása lej alapú hitelre, ne az átváltás napján érvényes árfolyam alapján történjen, hanem a hitelszerződés megkötésének hónapjában érvényes árfolyam szerint. Ezáltal segítenénk a hiteleseket abban, hogy továbbra is fizetni tudják a törlesztőrészletet, és így csökkenne a jelzálogba adott ingatlan elvesztésének veszélye” – magyarázta a politikus.

Cseke szerint a bankok – amelyek már jelentős nyereséget kaptak az eddigi törlesztőrészletekből – továbbra is megkapnák a kisebb, de így is elégséges törlesztőrészleteket, és a jelzálogba foglalt ingatlan végrehajtása is elkerülhető lenne.

Kapcsolódók

Kimaradt?