Így kerülhetnék el a kilakoltatást a fizetésképtelen devizahitelesek

Az RMDSZ újabb törvényt nyújt be a devizahitelesek problémáinak megoldására. Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő csütörtöki, nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szövetség javaslata szerint a fizetésképtelenség miatt elárverezésre kerülő ingatlanokat az önkormányzatok saját pénzforrásból vásárolhatják meg, s az addigi tulajdonosok, elkerülve a kilakoltatást, a továbbiakban bérelhetik az ingatlant.

Az RMDSZ a devizahitelesek problémáinak megoldására szolgáló törvénytervezetében azt kéri hogy a valuta alapú hitelek átváltását nemzeti valutára ne az átváltás napján érvényes valutaárfolyam szerint, hanem a hitelszerződés megkötésének időpontjában érvényes árfolyam szerint számolják. A képviselő szerint a törvényjavaslat megoldást jelent a fizetésképtelenné vált fogyasztókon, de nem nyújt segítséget azoknak, akiknek már elárverezték vagy árverés alatt vannak ingatlanjaik.

Utóbbiak esetében, elkerülvén a tulajdonosok kilakoltatását, az RMDSZ olyan tervezetet dolgozott ki, melynek értelmében a helyi önkormányzat, saját pénzforrásból megvásárolhatná az elárverezésre kerülő ingatlant, s bérbe adná az addigi tulajdonosoknak. Ezek az ingatlanok az önkormányzatok köztulajdonát képezik majd, és ez által nem lehet őket elidegeníteni.

A lakásvédelmi csomag segítene azokon a bajba jutott családokon, akiknek már árverés alatt van vagy már elárverezték az ingatlanjukat. A képviselő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, vannak olyan önkormányzatok, mint Sepsiszentgyörgy, ahol Antal Árpád polgármester már jelezte: ha érvénybe lépne a törvény, élnének a lakásvásárlási lehetőséggel.

Kapcsolódók

Kimaradt?