Román és magyar szezonmunkások versengenek Ausztriában

Némi szezonális csökkenés után májusban ismét alaposan megnövekedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal sokkal nagyobb mértékben, mint a román vagy lengyel állampolgároké. A németek és ex-jugoszlávok is belehúztak, a törökök kissé hátrébb szorulnak.

Májusban 63 277 magyar állampolgár dolgozott hivatalosan Ausztriában a társadalombiztosítottak helyi szervezete szerint, ez jelentősen, 3861 fővel meghaladja az egy hónappal korábbi, áprilisi értéket. Ezzel a magyar állampolgárok létszáma nőtt a leginkább az egyes országok között, majd a sorban a románok (1982 fő), a németek (1388), a szlovákok (914), a lengyelek (850) következnek. A régi szereplőnek számító törökök létszáma stagnált. Viszont ha a különböző jugoszláv utódállamokat mind összeadjuk, kicsivel több, mint kétezer fős növekedést kapunk.

Az év elején eléggé jelentős volt a román polgárok térnyerése, már-már úgy látszott, letaszítják a trónról a magyarokat, annak ellenére, hogy Magyarországról sok esetben ingázni is lehet. A magyarázat: január 1-től a románok és a bolgárok is szabadon vállalhatnak munkát Ausztriában (és Németországban). Csak az első négy hónapban már 9800 romániai munkavállaló érkezett. A magyar munkavállalókat részben szezonálisan alkalmazzák nyáron és télen, a két idegenforgalmi szezonban. Most megint felfelé indult a létszámuk, könnyen lehet, hogy 1-2 hónap múlva újra rekordot fog dönteni.

Összesen mintegy 14 600 külföldivel több volt állásban májusban Ausztriában, mint egy hónappal korábban, az összes betöltött állások száma 22 600-al bővült. Így is tovább nőtt a külföldiek aránya a munkahelyeken, 16,4 százalékról 16,8 százalékra, hiszen az új állások nagyobb részét ők töltötték be.

A legtöbb munkavállaló a statisztikák szerint Németországból – korábbi információk szerint főleg a szegényebb keleti feléből – érkezett az alpesi országba, legutóbb 88 ezren voltak. Utánuk a „volt Jugoszlávia” elnevezésű csoport a második 72 ezer fővel, a magyarok jönnek 63 277 fővel, majd a törökök 55 ezerrel. A lengyelek mintegy 32, a románok közel 34 ezren vannak. Csakhogy a jugoszláv utódállamok külön-külön is szerepelnek a listán. Ha az összes ilyen ország polgárait összeadjuk a jugoszlávnak besoroltakkal, számításaink szerint 157 ezer főt kapunk.

Kimaradt?