Így készülnek a minivakációra a vásárhelyiek

A vállalkozók nem örülnek neki, és a lakosság is vegyes érzelmekkel várja a csütörtökön kezdődő minivakációt: van, aki örül, hogy pihenhet, de olyan is akad, akit bosszant a négynapos szünet, mivel általában sok költséggel jár. Marosvásárhelyen az üdülőtelepeken elköltött flekken és miccs helyét egyre inkább az útszéli gulyásturizmus váltja fel.

Az anyacég diktálja az iramot

Németországi vállalatnak készítik a márkás blúzokat abban a marosvásárhelyi varrodában, amelynek alkalmazottai csütörtöktől befejezik a munkát erre a hétre. Cosmin Gliga a maszol.ro-nak elmondta, húsvétban is szabadnapot kaptak a munkatársai nagypénteken, illetve hétfőn és kedden, most pedig május elseje és másodika is szabad lesz. Ez a cég számára nagy kisesést jelent, hiszen ezekben a napokban a termelés szünetel.

Ezt úgy próbálják pótolni, hogy túlóráznak, napi egy-másfél órát. „Reggel hattól délután fél négyig tart a munkaidő. Ha túlórázunk, akkor fél ötig, ötig dolozunk” – mondta az egyik alkalmazott, aki szerint a hosszú hétvégéért érdemes rádolgozni. „Mivel Németországban nagyon komolyan veszik a szabadnapokat és ünnepnapokat, a partnercégünk is így tartja ezt természetesnek, ha a munkásaink itt is ünnepelnek” – magyarázta a menedzser.

Virágzik a gulyásturizmus

Majálisozni régebb a Somostetőre mentek a vásárhelyiek, flekken és sör nélkül el sem lehetett képzelni a május elsejét. Családok, baráti társaságok vonultak ki, egy-egy plédre telepedve élvezték a tavaszt, a szabadnapot. „A Maros-partra készülünk most ismerősökkel, barátokkal találkozni, megenni egy flekkent, meginni egy sört” – árulta el érdeklődésünkre egy nagypapa.

A kereskedelemben nem lehet pótolni a kieső napokat, bár az ünnep előtt valamivel nő a forgalom és a bevétel. Igaz, nem úgy mint évekkel korábban, amikor az emberek szinte ipari mennyiségben vásároltak húst, zöldséget, kenyeret, hogy a majálist bőségben tölthessék.

„Ma nagy divat a gulyásfőzés, ami olcsó étel, sok krumpli kell hozzá, meg néhány darab hús, vagy kolbász, de amúgy sem készülnek olyan nagyon ezekre a napokra az emberek, hogy az pótolná a négy napos zárvatartás veszteségét” – magyarázta Valentina Moldovan lapunknak. A marosvásárhelyi boltvezető elmondta, a nagy áruházak, bevásárlóközpontok tarolnak ilyenkor a leginkább, a kisboltok meg készülhetnek a hosszú szünetre.

„Zöldhagymát, retket, krumplit vásároltam, a hentesnél veszek lapockát, ami jó a gulyásba és pörköltnek is kitűnő, még valami kolbászt, kenyeret, a mélyhűtőből előkerül egy csomag tavaly lesütött padlizsán: nagyjából ezt visszük a barátokkal közösen tervezett majálisra falura” – válaszolta kérdésünkre egy idősebb férfi a marosvásárhelyi zöldségpiacon, hozzátéve, hogy sört is vesznek, de abból sem nagy mennyiséget.

„Mi a Vikendre készülünk a gyerekekkel, amit a hétvégén fognak megnyitni, illetve a Maros-parti majálisra, ahol szórakoztató program is lesz, lángos, miccs és flekken, sör, fagyi. Otthon pedig egy pörkölt készül krumplival, zöldségleves, tehát semmi különös, nem költünk sok pénzt” – magyarázta egy anyuka.

Kovács István, aki feleségével működtet egy standot a piacon, nem bánja, hogy szünetel a munka ezekben a napokban. „Úgy készültünk, hogy szerda estére lehetőleg ne maradjon árunk, vagy csak nagyon kevés. Nekünk is jólesik a pihenés, hiszen reggeltől estig itt vagyunk, dolgozunk, jól jön egy kis vakáció” – tette hozzá a férfi.

Kimaradt?