Turkálóban használtat, vagy ruhásüzletben újat?

Turkálóban használtat, vagy ruhásüzletben újat: melyik a jó választás? Honnan és hogyan került a ruha a turkálókba? Hogyan lehet különlegesnek lenni és újabb klienseket szerezni a turkáló-túltengésben? Egyáltalán jó biznisz a használtruha-kereskedés? Vásárlókat, eladókat, tulajdonosokat kérdeztünk.

Valószínű mindenki emlékszik még azokra az időkre, amikor megjelent az első turkáló, és már fél órával a nyitás előtt ott tolongott a nép a bejárat előtt, ahol még zsákokból, ládákból, dobozokból túrták ki a ruhát és egymás kezéből kapkodták ki a jónak vélt cuccokat a vásárlók. Mára nagyot fejlődött a turkálós-hálózat: ízléses berendezés, válogatás után rendszerezett árucikkek teszek átláthatóvá az üzleteket és motiválttá a vásárlókat.

Új legyen, vagy használt? Pró és kontra érvek

Fiatalok, középkorúak és idősek, egyedülállók vagy kisgyerekesek – a vásárlók majdnem mindenik kategóriája megfordul a turkálókban. Egy jó darab megtalálása csak idő és türelem kérdése, ugyanakkor alkalmanként több száz lejt is lehet nyerni egy-egy szerencsés pillanatban létrejött turkálásnál. A használtruha manapság nem jelenti a rossz minőséget, kopott terméket, hiszen nagyon előnyös, sok esetben a kínai termékhez hasonló áron kínálnak márkás ruhákat.

Egyértelmű, hogy a használtruhák között nem lehet megtalálni a legutolsó divatot, tehát aki ezt keresi, az rossz helyen kopogtat. Aztán van a másik típusú vásárló, aki úgy tér be az üzletbe, hogy konkrét elképzelése van a keresett darabról: legyen sárga, lehetőleg citromsárga árnyalatban, combközépig érő, elasztikus anyagból és V-nyakkal. Nos, ők azok, akik ha nem rendelkeznek kellő türelemmel és kitartással, akkor nem sok eséllyel pályázhatnak az áhított darabra.

Minőség jó áron

„Évek óta turkálókban vásárolok, mondhatni szakija vagyok már a turizásnak. A kedvenc turkálóm egy kis üzletecske, de minden alkalommal találok valami kedves kis darabot. Kabátot a férjemnek, cipőt a gyerekeknek, mindent itt vásárolok. Hogy csak egy példát mondjak, harminc lejt sem fizettem egy olyan kabátért, amely teljesen új, nagyon jó a minősége és gond nélkül rá lehetne fogni, hogy egy márkás üzletben vásároltam. Több száz lejt spóroltam meg vele. Ami pedig a gyerekcipőket illeti, az a tapasztalatom, hogy igazán jó bőr cipőket találok meg a turkálókban, amelyek ráadásul a design szempontjából is nagyon vonzóak a gyerekek számára. Rendes cipős üzletben nem, hogy drágán, de nem is lehet minőséget kapni”, mondta a maszol.ro kérdésére egy vásárló.

Az eladóktól is sok függ

„Sokszor van, hogy nincs türelmem mindent végig nyálazni, alaposan megszemlélni minden egyes darabot. Ilyenkor segítségemre siet a kiszolgálónő, aki a rendkívüli figyelmének és érzékének köszönhetően talán már jobban ismeri az ízlésemet, mint én a sajátomat. Egyenes mozdulattal leakasztja a megfelelő darabot, amely színben, formában és méretben is talál. Lassan már annyira bízom a kedvenc eladóimban, hogy akár próba nélkül is megvenném, de ezt nem hagyják, kötelező felpróbálni a darabokat”, meséli mosolyogva vásárlási élményeit egy rendszeres kliens.

Ne olcsó, inkább különleges legyél

Valószínűleg minden egyes turkálónak megvan a jól kialakult kliensi köre, azonban egyre többen látnak megélhetési lehetőséget a kereskedelemnek ebben az ágában. A megoldás a különlegesség, véli az egyik üzlet tulajdonosa. És valóban, nem lehet onnan üres kézzel távozni, az ízléses berendezés, és a minőség hatására a vásárlónak az az érzése támad, hogy éppen a megfelelő ruhadarab integet feléje, már-már leszáll a vállfáról és önmagától belesétál a táskájába. Pedig csak a tulajdonos kifejlett érzékének köszönhető a siker.

„Csak és kizárólag előre válogatott és fertőtlenített ruhákat hozok. Számomra nagyon fontos a minőség és ezért alakult ki egy megbízható vásárlói kör. Az is nagyon fontos, hogy tudjunk bánni az emberrel, az ők nyelvükön szóljunk hozzájuk, ismerjük meg ízlésüket, figyeljünk az éppen aktuális hangulatukra. Az embereket nagyon sok szempontból lehet motiválni és a kedvesség, valamint a figyelem a kettő legfontosabb”, árulta el sikerének titkát az egyik turkáló vezetője.

Egyediségét az üzlet végében működő kis varroda képezi: aki nincs megelégedve teljes mértékben a talált darabbal, itt-ott alakítgatna még rajta, kicsit bőnek vagy hosszúnak találja, azt ott helyben átalakítja egy szakképzett varrónő. „Mivel van a családban varrónő, ezért úgy döntöttünk, egybe vonjuk a két tevékenységet. És igen nagy a kereslet, hiszen az igazság az, hogy nagyon kevés varrónő van a városban és nagy szükség van rájuk. Így mindenki jól jár: az üzlet, a varroda, és a kliens is. Én akkor vagyok elégedett, ha a vásárlóim is azok”, vázolta vezetői álláspontját a tulajdonos.

Az internet a konkurencia

A tinik és a fiatal lányok körében egyre elterjedtebb az internetes vásárlás. Inkább bevállalják a kockázatot, hogy nem lehet a ruhát előre felpróbálni, de manapság már ez számít „trendinek”, véleményez egy 17 éves lány. „A mi társaságunkban a lányok inkább internetről rendelnek ruhát, cipőt. Nem is tudom, ez honnan indult, mert régebben jártunk turkálni is, ritkán ugyan, de megfordultunk egy-két darabért. Egy ideje ez teljesen átalakult. Vannak nagyon jó akciók, amiket ki lehet használni és mégiscsak új ruhát kapunk, ha kicsit drágábban is”, mutat rá a fiatal lány.

Nagykereskedésben érdemes

Tíz éve ezen a területen dolgozik, több üzletet is működtet, ám most már Kovászna, Hargita és Maros megyében, valamint Magyarországon is több városban beszállítóként üzemel egy gyergyószentmiklósi cég. „Egy időben 20-22 üzletet is fenntartottunk, de most már inkább nagykereskedésben dolgozunk, több mint kétszáz üzletet látunk el ruhával. Németországból és Angliából hozzuk a ruhákat, tőlük kapjuk a fertőtlenítő papírt is, hiszen másképp nem tudjuk behozni az árut az országba. A minőségért mindig felelősséget vállalunk és az ár is előnyös, 8 lej 50 bani 200 kiló felett a ruha ára. Volt olyan is, hogy egy évben jött harminc kamion, de ez egyre csökken”, mondta el a maszol.ro-nak az üzleti fortélyait a nagybani kereskedés vezetője.

A mentalitást is be kellene hozni Nyugatról

„A németeknél tapasztaltam meg, hogy mennyire támogatják egymást, saját gazdaságukat és ott fogalmazódott meg bennem, hogy a turkálók nagy felelőssége ott lenne, hogy nem csak a ruhát, de a mentalitást is átveszik. Az ottani cégek minden kiárusításkor körbe telefonálják az összes olyan céget, amely ugyanazzal foglalkozik, mint ők. Ha végképp nem tudják átadni az árut, legyen az bármi, ruha vagy faház, csavarok vagy nyílászárók, szóval ha nincs helyi felvásárló, akkor kaphatja meg egy külföldi. Én azt tapasztalom, hogy sajnos bennünk, székelyekben nincs meg ez a hozzáállás, nem támogatjuk egymást ilyen szinten”, irányítja a figyelmet a gazdasági autonómiára és a környezettudatosságra egy gyergyócsomafalvi vállalkozó.

 

Kimaradt?