Jogerős: törvénytelenül büntették a székely árusokat

Megsemmisítette a Hargita Megyei Törvényszék a fogyasztóvédelmi hivatal regionális felügyelőségének 2013. februári kihágási jegyzőkönyvét, amely alapján tízezer lejes bírságot szabott ki Hargita Megye Tanácsára, a csíkszeredai hagyományos és helyi termékek vásárának szervezőjére. A törvényszék ezzel jóváhagyta a csíkszeredai bíróság elsőfokú ítéletét.

Mint ismert, a 2013. február 16-án megtartott vásáron – amelyet minden hónap harmadik szombatján rendeznek meg – tartott ellenőrzést a fogyasztóvédelmi hivatal brassói székhelyű regionális felügyelősége, az ellenőrök a központi média munkatársainak kíséretében érkeztek a helyszínre, a megyeháza oszlopterébe, és nem véletlenszerűen, hanem célzottan az egyik termelőhöz, aki újra felhasználta a műanyag palackot, majd a többi árust is ellenőrizték. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke – akit a sajtó képviselői vásárlás közben rohantak le, hogy kommentálja a fogyasztóvédelem észrevételeit – éppen ezért kétségbe vonta az ellenőrzés jóhiszeműségét.

„Lám, ha kiállunk az igazunkért, és nem hátrálunk meg, akkor önerőből is képesek vagyunk megvédeni magunkat” – kommentálta a törvényszék mostani döntését a megyeelnök. Rámutatott, hogy külső segítség, mindenféle közbenjárás nélkül, a jogászcsapat munkájának köszönhetően sikerült kiharcolni az igazságot. Ezért a termelőket arra bátorítják, hogy minél többen vegyenek részt portékájukkal  ezentúl is a havi vásáron, mert a törvényes keretet a megyei tanács biztosítja számukra, és ha kell, megvédik őket bármiféle elbátortalanító hatósági akció esetén.

Örömmel fogadta a törvényszéki ítéletről szóló hírt a csíkszentgyörgyi Gál Mária Magdolna termelő is, aki megnyugvással vette tudomásul, hogy végül igazat adtak, miszerint megalapozatlanul vádolta az ellenőr a vásárban az említett időpontban. Gál Mária Magdolna volt ugyanis az egyik elszenvedője a fogyasztóvédelmi ellenőrök goromba fellépésének, akik egyebek mellett felkérték az árusokat, hogy pakoljanak és távozzanak a helyszínről, ha nem beszélnek románul, és sajátos módszerekkel próbálták megfélemlíteni őket.

A Hargita Stúdió stábja akkor ellátogatott a brassói Astra és a marosvásárhelyi Cuza Vodă piacra, ahol arról érdeklődött, hogy milyen időközönként látogatják az árusokat az ellenőrök, illetve melyek azok az észrevételek, amelyekért büntetnek. A filmen jól látható, hogy az említett két piacon hasonló körülmények között kínálják portékáikat a termelők, mint a havonta Csíkszeredában megrendezett Hagyományos és Helyi Termékek Vásárán.

A csíkszeredai Hagyományos és Helyi Termékek Vásárát közel négy éve rendszeresen megszervezik a megyeházánál. Minden ellenőrző szervtől kértek hivatalos jelentést a vásárról – élelmiszer-biztonság, higiéniai körülmények stb. szempontjából –, és mindenhonnan pozitív választ kaptak. A lakosság hozzászokott a hagyományos vásárhoz, igényli azt, sok termelőnek, megélhetést, jövedelmet biztosít.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?