Kiürült az ukrán kassza, gyengélkedik Amerika

Szinte nem maradt pénze Ukrajnának, a görög hitelek csaknem harmadát nem fizetik, a vártnál gyengébb lett az amerikai és a lengyel GDP, a német adat viszont nem hozott meglepetést. Az euróövezet inflációja és munkanélküliségi rátája stagnált, Franciaországban viszont több lett az álláskereső - ez történt a héten a világgazdaságban, írja a Napi Gazdaság Online.

Önnek vagy Ukrajnának van több pénze?

Az ukrán államkasszában alig maradt pénz, mert 15 ezer milliárd forintnyi dollár eltűnt onnan az elmúlt hét évben. Az újonnan megválasztott ukrán miniszterelnök, Arszenij Jacenyuk azt jelentette be, hogy mindössze 90 millió forintnyi dollár maradt az ország államkasszájában, ezért komoly megszorítások jöhetnek a közeljövőben. Ez az öszeg nagyságrendileg egy közepes magyar község éves költségvetésének felel meg, látható tehát, hogy komoly a baj. Van persze némi devizataraléka keleti szomszédunknak, de szinte az összeset fel kellene használnia arra, hogy a közeljövőben lejáró 12 milliárd dollárnyi adósságát törleszteni tudja.

A vártnál gyengébb az amerikai GDP

Éves összevetésben 2,4 százalékra csökkent a hazai össztermék (GDP) növekedése 2013 utolsó negyedévében az Egyesült Államokban a III. negyedévi 4,1 százalékról – közölte pénteken az amerikai kereskedelmi minisztérium.

A lengyel GDP 2,7 százalékkal nőtt

A várakozásoktól elmaradó mértékben, 2,7 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben a lengyel GDP – közölte pénteken a lengyel statisztikai hivatal, a GUS. Elemzők 2,8 százalékra számítottak.

Stagnált az infláció és a munkanélküliség is

A 18 tagállamot felölelő eurózónában 2013 októbere óta 13 százalék a munkanélküliek aránya, illetve a vártnál nagyobb, a januárival egyező volt februárban az euróövezeti fogyasztói árindex – tette közzé legfrissebb adatait az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat.

Még mindig London a sláger

A külföldön munkát vállaló magyarok első számú célpontja változatlanul Nagy-Britannia: a minimálbérből élő szakképzettség nélküli honfitársaink a fővárosban 80-100, vidéken akár 200 ezer forintot is félre tudnak tenni havonta.

Nőtt a munkanélküliség Franciaországban

Tovább nőtt a munkanélküliség januárban Franciaországban, az álláskeresők száma 0,3 százalékkal 3,31 millióra emelkedett – közölte szerda este a munkaügyi minisztérium.

Görögországban  nőtt a nem teljesítő hitelek aránya

Egy görög banki forrás a Reuters hírügynökségnek szerdán azt mondta, hogy a tavalyi harmadik negyedév végére a nem teljesítő hitelek aránya közel 31 százalékra emelkedett az első félév végi 29,3 százalékról.

Kevésbé bizakodók az amerikai fogyasztók

Gyengült, a szakértők által vártnál is alacsonyabb lett az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi mutatója februárban. A mintegy 5000 háztartás megkérdezése alapján készülő átfogó index 78,1 pontra esett a januári 79,4 pontról. A szakértők arra számítottak, hogy a februári mutató 80 pontra erősödik. Miközben a jelenlegi helyzet megítélését jelző részmutató a januári 77,3 pontról februárban 81,7 pontra, 2008 áprilisa óta legmagasabb szintre emelkedett, a hathavi várakozások alindexe 80,8 pontról 75,7 pontra esett.

Kevesebb cseh takarékoskodik a nyugdíjas évekre

A szaktárca közleménye szerint 2013 végén az önkéntes nyugdíjkiegészítő takarékosságban 4,89 millió személy vett részt, 248 ezerrel kevesebb, mint 2012 végén. Ugyanakkor 77 ezren már a január elsején életbe lépett új szabályok szerint kötött önkéntes nyugdíjkiegészítő biztosítást. Ebből következik, hogy a harmadik pillérben résztvevők száma 171 ezerrel visszaesett. Csehország lakossága megközelíti a 10,5 milliót.

Német GDP: nincs meglepetés

A piaci várakozásnak megfelelően 0,4 százalékkal nőtt a német hazai össztermék (GDP) 2013 utolsó negyedévében – közölte a német statisztikai hivatal kedden. A tájékoztatás szerint októbertől december végéig a külkereskedelem volt a legnagyobb európai gazdaság növekedésének a motorja, szemben az év többi részével, amikor a belső fogyasztás volt a fő hajtóerő. A belföldi kereslet az utolsó három hónapban inkább visszahúzta a növekedést.

Tényleg egyezkednek az oroszokkal az INA-ról

Zoran Milanovic miniszterelnök megerősítette, hogy az oroszok érdeklődnek az INA részvényei iránt, ami logikus befektetői magatartás, de véleménye szerint meg kell várni, hogy léteznek-e még más érdeklődők is, és annak a függvényében kell a kormánynak döntenie. A Mol tulajdonában lévő részvényekről a Molnak kell döntenie, míg a kormánynak a saját tulajdonrészével kapcsolatban kell eldöntenie, hogy mit akar és tehet. Az INA többségét már eladták, a magyar vállalat a részvényeket piaci áron vásárolta meg – idézik a lapok a kormányfőt.

Kapcsolódók

Kimaradt?