Megérkezett a várva várt Samsung Galaxy S5

A várakozásoknak megfelelően hétfő este Barcelonában a Samsung bemutatta a Galaxy S 5-öt – meglepetésekkel. A készülék a koreai gyártó eddigi legjobb telefonja, de bizonyos tekintetben egészen más, mint amire számítani lehetett – írja ismertetőjében a geek.hu.

A hardver nagyon különbözik a várttól: Snapdragon 805 és/vagy 64 bites processzor, 3 GB RAM és 2560×1600 pixeles LCD helyett a versenytársak csúcstelefonjaihoz hasonló jellemzőket, 2,5 GHz-es négymagos Snapdragon 800-as vagy nyolcmagos, 2,1 GHz-es Exyonos rendszerchipet, 2 GB memóriát, kiépítéstől függően 16 vagy 32 GB-os (bővíthető) belső tárhelyet és Full HD AMOLED kijelzőt kaptunk. Utóbbinak a mérete sem nőtt nagyon, csupán 5,1 colosra hízott.

A kommunikációs lehetőségek terén is a szokásos sémát kapjuk, ami a világ minden országában működő, 300/100 Mbps-os LTE és 802.11ac-s, igaz, mobilban elsőként MIMO-s WiFit jelent, valamint természetesen NFC adaptert is. Bár az előzetes hírekhez képest a specifikáció csalódás lehet, az igazság az, hogy ennél többet felesleges lett volna adni – sőt, a felhasználók 99,9 százalékának még ez a hardver is túlzás.

Akészülék nem kapott radikálisan átalakított külsőt, a TouchWiz UI-t azonban szépen finomította a Samsung (alatta természetesen az Android 4.4. fut). A felület letisztult lett, a Google alapelveinek megfelelő ikonok költöztek a mobilba, az összhatás a korábbihoz képest jóval egységesebb lett. Újdonság, hogy a Samsung most már nem feltétlenül nyomja az orrunk alá az extra szoftvereket, hanem az első telepítésnél ki lehet választani, hogy melyik alkalmazásokra van szükségünk és melyekre nem.

Az egész telefonra jellemző, hogy a Samsung a szolgáltatásokra hegyezte ki: a telefonba épített fényképező például, bár 16 MP-es, nem ez a legfontosabb tulajdonsága. Hanem az, hogy autofókusz rendszere az eddigi leggyorsabb, sebessége a DSLR gépekével vetekszik, 0,3 mp alatt képes az élességállításra. A kamera szoftvere rengeteg extrát nyújt, képes például arra, hogy a fotók hátterét digitálisan elmossa, amivel szintén a DSLR gépekhez szeretné hasonlóvá tenni a modult a Samsung, amennyiben a kategória mélységélességét szimulálja ezzel. A 4K felvételi lehetőség természetesen adott, és a Samsung egy új HDR algoritmust is kifejlesztett.

A Galaxy S5 meglepő újítása a pulzusmérő, amely a hátlapra, a fényképező optikája alá került. Ugyan telefonon nem sok értelme van ennek a szenzornak, mégis jelzés értéke lehet, hogy a Samsung a beépítése mellett döntött: a vállalat végérvényesen rámozdult a fitnesz vonalra. Ezt jelzi, hogy a telefon az ANT+ segítségével más sportoláshoz kifejlesztett kütyüvel is képes kommunikálni. Az adatok egy kézben, az S Health alkalmazásban futnak össze, amelynek képessége a tavalyi verzióhoz képest jelentősen kibővült.

Ahogyan várni lehetett, megjelent az ujjlenyomat-olvasó is a telefonban. A Samsung ugyanúgy a gombba építette bele a szenzort, mint az Apple, azonban az olvasó más elven működik, nem elég ráhelyezni az ujjunkat a mobilra, hanem végig kell húznunk rajta. A Galaxy S5-ben lévő ujjlenyomat olvasó az Apple telefonjához hasonlóan helyben tárolja az azonosításhoz szükséges adatokat, így az elvileg ellophatatlan. Az ujjunk sok mindenre használható lesz: a telefon feloldása mellett online fizetésre és a telefonon lévő adatok titkosítására/elrejtésre is. Utóbbi azt jelenti, hogy a készüléken lévő képekhez, videókhoz és más dokumentumokhoz például csak akkor lehet hozzáférni, ha a telefont a tulajdonosa oldja fel.

 

Kimaradt?