A Kolozsvár Aréna az egyetlen nyereséges stadion

A Kolozsvár Aréna az ország egyetlen nem csak önfenntartó, hanem nyereséges stadionja, ahol nem csak focizi, rögbizni és kocogni, de keresztelőt és lakodalmat tartani, sőt bulizni is lehet. A létesítmény tavaly 10 millió lej bruttó profitot termelt.

Sikeres évet zárt a Kolozsvár Aréna, annak ellenére, hogy a kincses város népszerűbb labdarúgó csapata, az Universitatea, mely számára hazai pályaként szolgál, kieső helyen áll a bajnokságban. Radu Raţiu, a stadiont üzemeltető Cluj Arena Rt. igazgatójának elmondása szerint a bevételek tavaly mintegy 10 millió lejjel haladták meg a működési költségeket.

2012-ben még veszteséges volt a Kolozsvár Aréna. A Pro Sport napilap inforációi szerint a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő stadion az egyetlen ilyen jellegű hazai létesítmény amelynek kifizetődő a működése. Radu Raţiu ezt annak tudja be, hogy átvették a németországi modellt, melynek értelmében egy stadion a sporton kívül számos más célra is hasznosítható.

A 30 ezer férőhelyes Kolozsvár Arénát a Ion Moina stadion helyén építették. Az építkezés 2 évig tartott, a létesítményt 2011 szeptemberében adták át. Az összköltség 36 millió eurót tett ki, melyet közösen fedezett a megyei önkormányzat és a kormány.

„A müncheni Allianz Arena és a frankfurti Commerzbank Arena működését tanulmányoztam. Az előbbiben 28 bolt és két étterem működik, s konferenciatermei is vannak. A frankfurti stadionban, a legkülönfélébb sportrendezvények mellett születésnapokat és üzleti találkozókat lehet szervezni” – nyilatkozta az igazgató.

A Kolozsvár Arénában futballmeccseken kívül rögbi-mérkőzéseket rendeznek rendszeresen. Egy mérkőzésre a  stadion bérleti díja 7 500 euró. A komplexumban egy sor edzőterem van, melyekben súlyemelő-, ökölvívó-, fitnessz-, cselgáncs-, karate- és testépítő edzéseket tartanak. Ezek jelentős bevételt hoznak, négyzetmérenként havi 15 lejért lehet kibérelni őket. Sok pénz, havi 24 ezer lej folyik be a kasszába azok jóvoltából is, akik kocogni, futni járnak a létesítménybe. Ők alkalmanként 6 lejért használhatják a futópályát vagy 60 lejért válthatnak havi bérletet. A létesítményben jelenleg egy cukrászda és egy kerékpárjavító műhely is működik, rövidesen pedig egy étterem fog nyílni.

Föld alatti bulik, koncertek

A rendezvénytermeket kiadják keresztelőkre, lakodalmakra, 2000 lejért egy éjszakára, ha pedig az ifjú pár a pályán készült esküvői fotót is szeretne, további100 lejt kell fizetnie, egy videófelvétel pedig 150 lejbe kerül. A stadion föld alatti parkolóját bulikra szokták bérbe adni, 8 órára 2260 lejbe kerül. A Kolozsvár Arénában egyéni és csoportos látogatókat is fogadnak, akiket körbevezetnek a létesítményben, amiért természetesen szintén fizetni kell.

A legnagyobb bevételt a koncertek jelentik, igaz, ezeknek a szervezési költségei is tetemesek. Tavaly a Deep Purple és az UB  40 voltak a sztárfellépők, a legnagyobb kasszasikert azonban a Scorpions és a Smokie koncertjei jelentették, melyeket 40 ezer néző tekintett meg. „Idén is lesz egy nagy koncertünk” – mondja Radu Raţiu, azt azonban egyelőre nem árulja el, hogy ki lesz a fellépő.

Szükség is van nyereséges rendezvényekre, mivel a stadionnak hatalmasak a fenntartási költségei. Az igazgató elmondása szerint havi átlagban 45 ezer euróba kerül a Kolozsvár Aréna működtetése, a fűtési idényben csak a gázszámla mintegy 10 ezer eurót tesz ki.

 

 

Kimaradt?