Függőben a szeizmikus adatgyűjtés Biharban

A környezetvédelmi ügynökség szerint folytathatja az úgynevezett szeizmikus adatgyűjtést Terje (Tria) környékén a magyarországi Acoustic Geofizikai Kft. cég, mely a szerb NIS Petrol számára végez méréseket.

Bár a cég tevékenységét a környeztevédelmi őrség felfüggesztette, a Bihoreanul hetilap legfrissebb információi szerint december elején újra kérvényezték a jóváhagyást, ez alkalommal azonban a kutatási övezetből kihagyták a természetvédelmi területeket, így immár mintegy 450 négyzetkilométeren végezhetik a méréseket – ha ehhez megkapják a Bihar megyei tanács urbanisztikai  jóváhagyását. Utóbbira azért van szükség, mert ha valamilyen munkálat több település területén zajlik, a megyei önkormányzat a polgármesteri hivatalok engedélyei alapján engedélyezi azt.

A térségben körülbelül 15 polgármesteri hivatalnak kell engedélyt adnia, ezek közül volt, aki megadta, volt aki megtagadta azt, mint például a nagyváradi, illetve az RMDSZ-es vezetőségű önkormányzatok.

A magyarországi  cég dokumentációja szerint ők  nem építenek semmit, csupán a méréseket, adatgyűjtést- és feldolgozást végzik el. A NIS Petrol képviselői tavaly nyáron jártak Nagyváradon, ők akkor azt állították, hogy nem a palagáz, hanem úgynevezett „hagyományos szénhidrátok” után érdeklődnek, bár a terjei mellett a félixfürdői koncessziós szerződés is ezé a cégé.

Kapcsolódók

Kimaradt?