CET

Átszervezéssel áll talpra a nagyváradi hőerőmű

Újratárgyalták a szállítókkal kötött szerződéseket, csökkentették a dolgozók létszámát és műszaki megoldásokat is találtak a fűtőanyag-fogyasztás csökkentésére, számolt be Stănel Necula, a Nagyváradi Hőerőmű Rt. (CET) válságmenedzsere az elmúlt időszakban meghozott intézkedésekről.

A hőerőművet augusztusban nyilvánította fizetésképtelennek a Bihar megyei Törvényszék, mivel az önkormányzat kezelésébe tartozó vállalat az évek során több mint 300 millió lejes adósságot halmozott fel. A váradi önkormányzat egyébként még a nyár folyamán létrehozta a hőenergia szállítására és elosztására szakosodott Termoficare Rt.-t, a két vállalat több egyezmény is kötött, például közösen hajtják be az adósságokat. A hőerőműnek jelenleg 353 millió lej tartozása van, és húszmillió lejnyi kinnlevősége a nem vagy a rosszul fizető fogyasztóknál.

A válságmenedzser elmondta: a hőenergia gigakalóriakénti 117 lejes termelési árának jóváhagyását kérik a későbbiekben Országos Energiaár-szabályzó Hatóságtól (ANRE) – ehhez igazítva az előállítási költségeket is -, mivel a jelenlegi 113 lejes ár további veszteségeket okoz a vállalatnak. Az előállítási árat egyébként gigakalóriaként 132 lejről már 125 lejre csökkentették, innen tervezik további 117 lejre csökkenteni.

Az újratárgyalt szerződések nyomán a szenet a tavalyi árnál 30 százalékkal, a pakurát pedig 15 százalékkal olcsóbban szerzik be. Olyan műszaki megoldásokat találtak, melyek bevezetése után 1,7 millió lejjel csökken majd a felhasznált fűtőanyagok értéke – állítja Stănel Necula. Folytatják egyes szolgáltatások kiszervezését is, például az őrzést, és a remíz- valamint vasúti szolgáltatásokat is kiszervezik, ennek nyomán 15 embert vesz majd át az a szolgáltató, amellyel szerződést kötnek. Létszámleépítést is végrehajtottak, a júliusi 911-ről 558-ra csökkentették az állások számát, ugyanakkor az újabb átszervezések nyomán a későbbiekben még tíz-húsz alkalmazottól megválhatnak. Az elbocsátott 130 dolgozó öt hónap alatt, részletekben kapja meg végkielégítését.

A váradi hőerőműnél egyébként október végén spontán sztrájk volt a pótlékok csökkentése miatt. Ennek kapcsán a válságmenedzser elmondta: a vállalatnál jelenleg 22 féle pótlékot kapnak a dolgozók, ez azonban hosszútávon tarthatatlan. Mint mondta: a hőerőmű dolgozóinak nettó 1 474 lejes átlagbére így is magasabb a megyei statisztikai hivatal által közölt nagyváradi 1 155 lejes nettó átlagbérnél, az alkalmazottak ugyanakkor pótlékokat is kaptak. A válságmenedzser szerint decemberre már nem lesz vesztesége a hőerőműnek, de akár nyeresége is termelhet.

 

Kimaradt?