2024-ben is a Dacia a legértékesebb romániai márkanév

Az 50 márkanevet tartalmazó ranglistára hét sör került fel, a legelőkelőbb helyre a Ciucașt rangsorolták.

Akárcsak tavaly, idén is a Dacia a legértékesebb romániai márkanév a Brand Finance 2024-es listáján. A hazai autómárka értékét 1,259 milliárd dollárra becsülik. Második az eMag 883 millió euróval, harmadik pedig a Transilvania Bank 687 millióval.Fotó: Automobile Dacia

Az első tízbe a Digi, a Dedeman, a Petrom, az Electrica, a BCR, a BRD és a Rompetrol fért még be, írja az economedia.ro. Tavaly is volt a tíz legértékesebb hazai márkanév, némileg más sorrendben.

Bár a Top 10-be egy sem került be, az 50-es ranglistán sörből van a legtöbb. A legelőkelőbb, 17. helyezést a Ciucaș érte el, közvetlenül utána pedig a Timișoreana következik. Az Ursus a 21., a Neumarkt a 28., a Bergenbier a 33., a Ciuc a 40., a Golden Brau pedig a 47. helyen áll.

Érdekesség, hogy a ranglistán egyetlen ásványvíz sem szerepel. 2022-ig a legnépszerűbb hazai ásványvíz, a Borsec képviselte az ágazatot, akkor az 50. helyen állt, tavaly azonban már nem került fel, s idén sem sikerült visszaverekednie magát.    

A tavalyi évhez képest az Agricover mezőgazdasági cég érte el a legnagyobb, 49 százalékos értéknövekedést. A Cris-Tim 38, a Ciuc 33, az Agricola és a Transilvania Bank pedig 30-30 százalékkal ér többet, mint 2023-ban.

A legnagyobb, 38 százalékos értékvesztést az Alro szenvedte el. Az állami áramszolgáltató márkaneve, az Electrica 15 százalékot, míg a Fan Courier 13 százalékot vesztett az értékéből a Brand Finance számításai szerint.  

Kapcsolódók

Kimaradt?