Megint a Dacia a legértékesebb romániai márkanév

A dobogóra még az eMag és a Dedeman fértek fel, míg a milliárdos Teszári Zoltán cége, a Digi ötödik lett.

Ismét a Dacia a legértékesebb romániai márkanév, írja az economedia.ro. A Brand Finance tanácsadó cég idei toplistáján a tavalyi éllovas eMag a második helyre csúszott vissza, 877 millió eurós becsült értékkel. A Dacia értékét 1,062 milliárd euróra becsülték a rangsor készítői.Fotó: Wikipedia

A Dacia esetében 30 százalékos értéknövekedés ment végbe az elmúlt egy évben, míg az eMagnál 15 százalékos értékcsökkenés következett be. Ennek a magyarázata az, hogy az autópiac és az autógyártás felszálló ágon van, miközben az online kereskedelem növekedése érezhetően megtorpant azóta, hogy véget ért a koronavírus-járvány.

Akárcsak tavaly, a harmadik helyet idén is a Dedeman foglalja el. A hazai tulajdonban levő barkácsáruház-lánc nevének az értéke 5 százalékkal, 530 millió euróra emelkedett.

A Petrom tavaly még negyedik volt, idén azonban a hatodik helyre csúszott vissza. annak ellenére, hogy a brand értéke 1 százalékkal, 425 millió euróra nőtt. Két másik márkanév azonban sokkal nagyobb értéknövekedést könyvelt el: a Transilvania Bank 25, a Digi pedig 32 százalékosat. Ennek következtében a kolozsvári pénzintézet már negyedik, 494 millió euróval, a leggazdagabb romániai magyar, Teszári Zoltán cége pedig ötödik, 426 millió euróval.

A tízes toplista utolsó négy helyét az Electrica (260 millió euró), a BRD (221 millió euró), a BCR (177 millió euró) és a Rompetrol (168 millió euró) foglalja el. A legnagyobb, 44 százalékos értéknövekedést a BRD érte el.  

Tovább tart a Borsec szabadesése. A székelyföldi márkanév 2021-ben még a 43. helyen állt, tavaly visszaesett az 50. helyre, idén pedig már fel sem fért az 50 pozícióból álló toplistára.

Kapcsolódók

Kimaradt?