Lelassult az Első Otthon program

Lelassult az Első Otthon program, miután módosultak a hitelfelvétel szabályai, vagyis csak lejben lehet már a lakás megvásárlásához szükséges kölcsönhöz jutni. Az elmúlt másfél hónapban alig 2 400 hitelszerződés született országszerte a kormány által támogatott lakásvásárlásra.

A bankok az utóbbi másfél hónap alatt a 2 400 hitelnyújtással összesen 80 millió eurós összeget helyezett ki kölcsönként – közölte a Ziarul Financiar. Ez azt jelenti, hogy napi 80 hitelkérelmet bíráltak el, az év első nyolc hónapjának átlag napi 120 elbírálása mellett. Az utóbbi négy évben – az Első Otthon program beindulása óta - egyébként összesen 3,95 milliárd euró értékben összesen 201 ezer esetben ítélték meg az igényelt kölcsönt.

A változás azután következett be, hogy szeptembertől már csak lejben lehet kölcsönhöz jutni. A lejben felvett hitelek azonban drágábbak az euróban nyújtott kölcsönöknél, emellett pedig jelentősen kisebb összegeket lehet kérvényezni a lakásvásárlásra. Míg egy euróban nyújtott kölcsönt évi 4,3 százalékos kamattal lehetett felvenni, a lej esetében ez már 5,7 százalékra emelkedik. Ennek tulajdoníthatóan az utóbbi másfél hónapban egy hitel átlagosan 30 ezer eurós összeget ért el, míg ezt megelőzően a kölcsön összege meghaladhatta a 38 ezer eurót is.

Kapcsolódók

Kimaradt?