Pénzintézetek mustrája: hol érdemes bankolni?

Összeállította a hazai bankok toplistáját a Capital gazdasági hetilap. A tanulmány készítői egy háromtagú, havi 4800 lej nettó jövedelemmel rendelkező család lehetséges igényei alapján vizsgálták a pénzintézetek termékeit és szolgáltatásait. Az összehasonlításban a lej- és euró alapú jelzálog-, illetve Első Otthon hitelek, személyi kölcsönök, lej és euró alapú betétek, lakossági bankkártyák, valamint hitelkártyák szerepelnek. A szerzők többek között a felszámolt kamatok és illetékek, a hitelek maximális összege, a hitelkérelmek elbírálási ideje, a banki automaták száma, a betétekre adott kamatok nagysága alapján értékelték a bankokat, egy előzetesen megállapított pontozásos rendszerrel.

A legnagyobb pontszámot, 8,79-et, a Piraeus Bank érte el, melyet kevéssel lemaradva a CEC Bank, a BRD és a Transilvania Bank követ. A tanulmány következtetése az, hogy nincs olyan bank, melynek valamennyi terméke és szolgáltatása a lehető legjobb lenne, a rangsorban relatíve hátul található pénzintézeteknek is vannak nagyon versenyképes ajánlataik. Így például, bár a mezőny második felében található, az OTP euró alapú Első Otthon hitele az egyik legjobb a piacon, 9,75 pontot kapott, és csak a CEC hasonló szolgáltatása előzi meg. A lej alapú jelzáloghitelek terén a Millennium Bank 9,77 pontra értékelt konstrukciója a legjobb, bár a pénzintézet csupán tizenegyedik az összesített rangsorban.

Ami a betétek után fizetett kamatokat illeti, ezek néhány olyan banknál a legnagyobbak, amelyek nem szerepelnek a Capital összehasonlításában. A hat hónapos lekötésű euró alapú betétek után két ciprusi hitelintézet, a Marfin Bank és a Bank of Cyprus fizet a legtöbbet, éves szinten számított 4,25, illetve 4 százalékot. A hat hónapos lej alapú betétek kamata szintén a Bank of Cyprus-nál a legnagyobb, évi 6,3 százalék. A betétesek leje szintén nagyon jól kamatozik az ATE és a Marfin bankokban, 6,25 százalékot, míg az izraeli kézben levő TBI Bank 6,15 százalékot fizet.

Az, hogy a legnagyobb betéti kamatokat javarészt görög és ciprusi bankok fizetik nem meglepő, vélhetően ezzel próbálják meg ellensúlyozni az anyaországok gazdasági-pénzügyi helyzete által a potenciális ügyfelekben keltett bizonytalanságot. 

 

 

 

Kimaradt?